KWF Kankerbestrijding stopt definitief met de SamenLoop voor Hoop door hoge organisatiekosten. In Peize en Emmen stond de loop gepland voor volgend jaar. Daar dienen alternatieve evenementen zich al aan.

„Wij moeten dit nieuws eerst even laten bezinken”, zegt nu voorzitter Henk Gritter van de SamenLoop voor Hoop Peize. De loop in dit dorp was al uitgesteld door corona, maar gaat nu helemaal niet meer door. „Het kwam als donderslag bij heldere hemel en wij tasten vooralsnog in het duister over het waarom.”

Hans ten Cate, nu ex-voorzitter van het bestuur in Emmen, laat weten dat de knop snel is omgezet. „We hebben besloten om dan maar een plaatselijk initiatief te ontwikkelen. Hoe dit initiatief eruit gaat zien, weten we op dit moment natuurlijk nog niet. Maar ik denk zeker dat we in Emmen zelf ook iets moois voor elkaar kunnen boksen met elkaar, hoewel ik daar zelf straks niet meer bij betrokken ben.”

Succesformule sinds 2006

De SamenLoop voor Hoop bestaat sinds 2006 en groeide uit tot een succesformule om geld op te halen voor KWF en kankeronderzoek. Lokale vrijwilligerscomités zetten onder de vlag van KWF een 24 uur durende wandelestafette op, met altijd dezelfde onderdelen en de bekende paarse kleur.

De allereerste editie was in Borger en sindsdien zijn er door heel het land miljoenen euro’s opgehaald. Toch stopt KWF er na vijftien jaar mee, omdat de coronacrisis hard heeft toegeslagen bij de stichting. Grote evenementen als Alpe d’huzes, de zwemtocht van Maarten van der Weijden en vele SamenLopen gingen niet door, terwijl de vaste kosten doorliepen. Alles bij elkaar gaat het over 2020 om tientallen miljoenen en voor 2021 zijn de vooruitzichten niet veel beter.

Kosten niet meer te verantwoorden

„Met pijn in het hart hebben we de stekker uit SamenLoop moeten trekken”, licht woordvoerder Mischa Stubenitsky van KWF toe. „Mensen zijn teleurgesteld, maar wij ook. Toch konden we niet anders, want hoewel de SamenLoop steunt op lokale vrijwilligers, maken wij veel kosten. Die lopen nu simpelweg te hoog op. Zo hoog, dat wij ze niet meer kunnen verantwoorden nu er geen inkomsten meer tegenover staan. En we weten niet hoe lang dat nog gaat duren, mogelijk hebben we de komende jaren nog minder donaties.”

KWF moet ieder jaar licentiekosten betalen aan Relay For Life, de Amerikaanse stichting die dit idee in 1985 uitrolde. „Dat kost best veel geld”, erkent Stubenitsky. „En het betekent ook dat het overal op dezelfde manier moet. Om dat allemaal te regelen hebben wij personeel in dienst, dat overigens ook lokale vrijwilligers ondersteunt met heel veel praktische zaken. De verzekering bijvoorbeeld, die betaalt KWF ook.”

Net als in Emmen gaat KWF mogelijk nog wel op zoek naar andere lokale inzamelingsvormen, omdat de stichting erkent dat de SamenLoop ook een belangrijke maatschappelijke functie vervulde, waar (ex-)kankerpatiënten en nabestaanden veel steun aan hadden.

Nieuwe ideeën

„Hier in Peize stonden we allemaal achter de SamenLoop, die saamhorigheid is heel fantastisch om te zien en daar moeten we misschien nog wel wat mee”, denkt ook Gritter. „Door je hoofd schieten dan wel wat hersenspinsels en ideeën, maar daar kan ik nog geen zinnig woord over zeggen. Daarvoor moeten we eerst eens met alle vrijwilligers bij elkaar komen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe