Telfort zaait onrust in Coevorder dorpen

Telecomaanbieder Telfort, dochter van KPN, zaait onrust in dorpen van de gemeente Coevorden met een reclamecampagne voor goedkoop glasvezel.

Dat vindt de organisatie Reuzenbreedband in Schoonoord en De Kiel. In vrijwel de hele gemeente zijn de afgelopen maanden burgers opgestaan om zelf glasvezel in hun gebied te regelen. Voor grote glasvezelleggers als Reggefiber zijn plattelandsgebieden commercieel gezien niet interessant. Daarom peilen dorpsinitiatieven zelf de belangstelling onder de bevolking voor glasvezel, zodat ze zelf een net kunnen laten aanleggen. In de dorpen van Coevorder gaat deze operatie in totaal zo’n 20 miljoen euro kosten, schatte wethouder Jan Zwiers (BBC2014) onlangs in.

Een van de initiatieven is Reuzenbreedband in Schoonoord en De Kiel. Met informatieavonden probeert de organisatie zoveel mogelijk belangstellenden over de streep te trekken. ,,Als 65 procent van de huishoudens zich aansluit, kunnen we de infrastructuur aanleggen’’, zegt Jaap Ruiter. ,,Maar ineens fietst daar Telfort doorheen met een intensieve reclamecampagne. Overal zijn folders verspreid en hangen posters met een goedkope glasvezelaanbieding. Ze frustreren onze peiling, want dorpsbewoners worden op het verkeerde been gezet. Die vragen zich af waarom ze zich bij ons moeten aansluiten, als er toch al glasvezel van Telfort komt. Maar daar gaat Telfort nooit en te nimmer voor zorgen. Ze willen enkel stemming kweken, ons dwarsbomen.’’

Alleen in Coevorden zelf ligt glasvezel. Telfort wijst er in de folder op dat mensen eerst een postcodecheck moeten doen om te kijken of ze gebruik kunnen maken van de aanbieding. ,,Maar waarom maken ze dan reclame in gebieden waar geen glasvezel ligt?’’, vraagt Ruiter zich af.

Telfort is zich van geen kwaad bewust. Volgens de provider komt het soms voor dat er folders worden verspreid in gebieden zonder glasvezel, zeker als er elders in de gemeente wel glasvezel is (Coevorden). ,,Vandaar die postcodecheck’’, zegt een woordvoerder.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.