'Ten Darperschoele in Wapse nog lang niet dicht'

Het staat nog lang niet vast dat de Ten Darperschoele in Wapse de deur moet sluiten. Dat zegt directeur Jan Scholte Albers van onderwijsbureau Talent.

Wapse is in rep en roer sinds dezelfde Albers op een ouderavond suggereerde dat de openbare basisschool in Wapse volgend jaar zomer wel eens te weinig leerlingen zou kunnen hebben om zelfstandig verder te gaan. In een oogwenk was de actiegroep Ten Darperschoele Blijft gevormd. De actievoerders willen ‘alle mogelijke alternatieven onderzoeken om de school open te houden’.

Geen gelopen race

Maar volgens directeur Jan Scholte Albers van stichting Talent, verantwoordelijk voor het openbaar onderwijs in de gemeente Westerveld, is sluiting van de Ten Darperschoele nog geen gelopen race. ,,De wettelijke ondergrens voor een school is 23 leerlingen. Zakt een school door die bodem, dan stopt het ministerie met betalen. Dat is op de Ten Darperschoele voorlopig niet aan de orde. Maar op de bewuste ouderavond heb ik het wel gehad over de kwetsbaarheid van kleine scholen. In die categorie valt deze school binnen afzienbare tijd wél. Afgaande op de cijfers die ik van de directeur heb gekregen, telt deze school volgend jaar zomer tussen de 30 en 35 leerlingen”, legt Scholte Albers uit.

Misverstand

Volgens de directeur staat bij Talent ‘een brede kwaliteit van onderwijs, volgens weloverwogen uitgangspunten’ voorop. ,,Daar hoort bij dat kinderen voldoende leeftijdsgenoten om zich heen hebben.” Onder ‘voldoende’ verstaat hij een minimaal aantal kinderen. ,,Dan kom je voor een basisschool uit op in totaal minstens 40 leerlingen.” Toch is het volgens hem ‘een misverstand’ te denken dat hiermee het lot van de Ten Darperschoele is bezegeld. ,,Voor een eventuele fusie met een andere school is de instemming vereist van de MR (medezeggenschapsraad, red.). Ik heb die uitgenodigd om nu met alternatieven te komen.” De MR maakt daar ook werk van. Veel inwoners van Wapse kwamen gisteravond af op een lezing van Jan Lepeltak, een autoriteit als het gaat om kleine scholen. Op uitnodiging van de MR hield die zijn publiek in dorpshuis Oens Huus voor dat een kleine school niet synoniem hoeft te zijn voor slecht onderwijs. Kleine scholen kunnen, onder meer door gebruik te maken van moderne informatietechnologie, hun kwaliteit op peil houden, betoogde Lepeltak.

Weinig vertrouwen

Volgens Scholte Albers staan voor de Ten Darperschoele alle opties nog open. ,,Ik blijf in overleg met de MR.” Woordvoerster Liesbeth Joustra van de actiegroep moet het allemaal nog zien. Zij heeft weinig vertrouwen in stichting Talent. ,,Hun strategie is om mensen bang te maken. Al lang voor een school het minimumaantal leerlingen bereikt, laten ze een ballonnetje op over sluiting. Ouders schrijven hun kind dan voor de zekerheid alvast in op een andere school. Zo is de school in Eemster ook aan zijn eind gekomen. Talent kan vervolgens zeggen dat het dorp zelf heeft beslist dat de eigen school te klein is geworden. Kijk, in Diever staan drie lokalen leeg en ook de Brede school in Dwingeloo moet vol natuurlijk.” De Ten Darperschoele telt op dit moment 56 leerlingen. De actiegroep rekende zelf uit dat de school over een jaar niet 30 tot 35 leerlingen telt maar rond de 40. ,,Daarna stabiliseert dit aantal zich.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.