Ter Borch brengt Tynaarlo 2,5 miljoen euro in het laatje

Een Groningse stadswijk bouwen in Drenthe is lucratief. De gemeente Tynaarlo heeft dit jaar 2,5 miljoen euro verdiend met grondverkoop in Ter Borch.

De totale winst van het gemeentelijke grondbedrijf bedraagt 3 miljoen euro. Een tevreden wethouder Nina Hofstra (VVD) maakte dit donderdag bekend bij de presentatie van haar begroting voor 2018.

Omdat er volgend jaar raadsverkiezingen zijn, staan er weinig nieuwe plannen in de begroting. Volgens Hofstra kan een nieuw college wel aan de slag met een goed gevulde gemeentekas.

Dat is voor een flink deel te danken aan de verkoop van bouwgrond. De Regiovisie Groningen-Assen, een deal uit de jaren negentig tussen provincies en gemeenten over de ruimtelijke ordening, blijkt voor Tynaarlo profijtelijk. Besloten werd niet te schuiven met gemeentegrenzen, maar op grondgebied van Tynaarlo te voorzien in de behoefte aan stadsuitbreiding.

Ter Borch is daarvan het tastbare resultaat. Daar wonen mensen die in de stad een goed belegde boterham verdienen. De komende jaren groeit de wijk door tot ongeveer 1250 woningen. De kavels gaan volgens Hofstra als warme broodjes over de toonbank.

Het in Ter Borch verdiende geld landt neer in Zuidlaren, zou je uit de begroting kunnen opmaken. Daar gaat Tynaarlo aan de slag met de nieuwbouw van scholen en sportaccommodaties. Bovendien neemt het gemeentebestuur alle tijd om te komen tot een goed centrumplan. Het college wil het winkellint langs de Stationsweg versterken en daar moet de ontwikkeling van de locatie van de Prins Bernhardhoeve toe bijdragen. De bevolking krijgt uitgebreid de kans mee te praten. Een draagvlakonderzoek moet leiden tot een breed gedragen plan.

Hoewel het financieel goed gaat met Tynaarlo, vertoont de begroting onzekerheden. De langdurige kabinetsformatie is een van de oorzaken. Het is volgens Hofstra nog onvoldoende duidelijk wat het kabinet Rutte III voor de gemeenten in petto heeft

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.