Ter Borch stapt boos naar provincie

Uit protest tegen de voorgenomen bouw van een grote supermarkt stappen bewoners van de wijk Ter Borch bij Eelderwolde naar de provincie Drenthe.

Hinder

,,Plat gezegd hopen wij dat Provinciale Staten de gemeente Tynaarlo op de vingers tikt’’, stelt woordvoerder Rolf Akker van de bewoners.

In het entreegebied van de wijk moet een supermarkt met een oppervlakte van 2100 vierkante meter komen. De bewoners vrezen dat dit veel verkeer aantrekt. Een supermarkt met een dergelijke omvang trekt volgens Akker 15.000 tot 20.000 klanten per week. Bovendien vinden ze een supermarktgebouw van die omvang strijdig met de stedenbouwkundige uitgangspunten van de wijk. Vooral de bewoners van het entreegebied menen volgens Akker dat ze veel hinder van de supermarkt zullen ondervinden.

‘Melkkoe’

Een meerderheid van de gemeenteraad van Tynaarlo staat positief tegenover de komst van een grote supermarkt. Volgens Akker is de provincie ten onrechte niet gekend in de plannen.

Ter Borch is feitelijk een stadswijk van Groningen, maar maakt deel uit van de gemeente Tynaarlo. Een bestuurlijk compromis leidde tot deze constructie. ,,De meeste mensen in de wijk zien zich als stadsbewoner’’, zegt Akker. ,,Wij hebbenhet gevoel dat Tynaarlo onze wijk gebruikt als melkkoe. Het gemeentebestuur wil de grond goed verkopen. Met de bewoners is geen overleg. De wethouders Miriam van Dijk (D66) en Nina Hofstra (VVD) zien we hier nooit.’’

Mogelijk laten de wethouders zich wel zien op een protestbijeenkomst, die maandag 29 augustus plaatsvindt. Wethouder Van Dijk is nu nog met vakantie, maar hervat volgende week haar werkzaamheden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.