Terra past plan voor nieuwbouw bij centrum Emmen aan

De school Terra heeft haar plannen voor nieuwbouw op de hoek Frieslandroute/Noordeind bij het Emmer centrum aangepast. Er wordt nu ingezet op één gebouw in plaats van twee.

,,Het huidige plan gaat uit van één hoofdgebouw met een laag gebouw daaraan vast. Onze vmbo- en onze mbo-opleiding krijgen dus niet meer elk hun eigen onderkomen’’, zegt Ernst Niezink, bestuursadviseur van Onderwijsgroep Noord, waar Terra onder valt. In de nieuwbouw, die plaats moet bieden aan zo’n negenhonderd leerlingen, zijn in vergelijking met het eerdere ontwerp ook meer zogeheten leerpleinen opgenomen. Het nieuwe schoolgebouw wordt volgens hem ook een stuk transparanter dan in de oorspronkelijke plannen.

Vertraging

Terra heeft nu in Emmen twee vestigingen in Noordbarge. Het gaat om relatief oude panden waarvan de indeling niet goed aansluit bij het moderne onderwijs. De school, die een streekfunctie heeft, wil nieuwbouw op een plek die veel dichter bij het station ligt. Het beoogde bouwterrein is eigendom van projectontwikkelaar Peter van Dijk. Het eerste plan werd in 2013 gelanceerd en ging uit van twee nieuwe schoolgebouwen met twee en drie bouwlagen. Daarna trad er vertraging op omdat intern nog wat zaken moesten worden geregeld en ook diende er meer duidelijkheid te komen over de financieringsvorm.

De gemeente heeft steeds aangegeven open te staan voor de bouw van een school op deze plek. De locatie ligt bij een van de belangrijkste invalswegen en kampt al tijden met verval. Zo’n poort wil Emmen niet, zeker niet nu het centrum voor kapitalen is opgeknapt en er een gloednieuwe dierentuin staat. Bewoners van de nabijgelegen Langgrafweg zijn minder enthousiast en hebben al aangekondigd de plannen te willen dwarsbomen. Betrokkenen vrezen ernstige aantasting van hun woongenot, waardedaling van hun panden en verkeersproblemen.

Voorlopig ontwerp

Niezink zegt dat Terra de omwonenden volgende maand nader wil informeren over de plannen. ,,Het gaat vooralsnog om een voorlopig ontwerp, waar ons College van Bestuur nog zijn goedkeuring aan moet geven. Is dat gebeurd, dan vragen we een architect om met een defintief ontwerp te komen. Daarna begint de planologische procedure om de bouw ook daadwerkelijk mogelijk te maken. Er is dus nog een lange weg te gaan. Het zou mooi zijn als we in augustus van 2019 ons nieuwe onderkomen in Emmen kunnen betrekken.’’

Als Terra Noordbarge verlaat, dan hebben de Jehovah’s Getuigen interesse om een van de twee schoolterreinen over te nemen, zo werd eerder al duidelijk. De Getuigen hebben er hun hoofdkantoor en wonen er met zo’n 135 mensen. Het Terra-perceel waar de geloofsgemeenschap belangstelling voor heeft, ligt pal naast dit terrein. Peter van Dijk gaf eerder al aan dat hij een plan maakt voor het andere perceel van Terra, dat in de kern van Noordbarge ligt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.