Jihaaa, het is eindelijk mooi weer én de terrassen mogen langer open. Dan wilt u natuurlijk zo hip mogelijk voor de dag komen. Wat zijn nu de trends? Kan een pina colada nog of moet u een seltzer bestellen? DvhN zocht het uit op drie hotspots in Assen, Hoogeveen en Klazienaveen.

Het is nog geen een uur ‘s middags op het terras van Liff in Assen en het is nog een beetje fris zaterdag, maar toch komt de ober aan met twee prachtige glazen zo groot als badkuipen. Gin tonic.

Verderop zit een echtpaar van in de zestig allebei aan een club sandwich en een best glas bier. Als we één trend kunnen onderscheiden dit seizoen, dan is het wel dat mensen zichzelf lekker aan het verwennen zijn. Er is immers zo lang niks uitgegeven op het terras, dat we het nu wat breder kunnen laten hangen.

loading

‘Gemiddelde besteding hoger’

Dat is niet alleen een observatie, horeca-ondernemer Ronald Obbes van Grandcafé ‘t Wapen met het hippe terras - en strand - aan de Kop van de Vaart in Assen merkt het ook. ,,De gemiddelde besteding per klant is veel hoger.’’

Maar wát bestellen de klanten dan? ,,Cocktails. De strawberry daiquiry loopt erg goed, net als de mojito.’’ Ook de pina colada maakt een comeback. ,,Die wordt veel besteld. Sommige klanten zeggen dan lachend: ,,Het is net of we dertig jaar terug zijn.’’ Daarbij wordt fingerfood gegeten. Kleine hapjes die er leuk uitzien en die makkelijk naar binnen te schuiven zijn. Snackjes om samen te delen.

Obbes merkt nog een gunstig effect van die luxueuze consumpties en de treat yourself -houding: ,,De fooien zijn ook veel hoger. Ze zeggen het niet expliciet maar het lijkt erop dat klanten de horeca daarmee een steun in de rug willen geven.’’

Wie het eten daarna even moet verteren, kan dat binnenkort aan de kop van de Vaart doen op een waterfiets, kano of op een rondvaartboot. Zo wordt een drankje doen een hele belevenis.

loading

Paloma en Aloha

Het terras van De Beren in Hoogeveen is zaterdag goed bezet. Sarah en Lisa genieten van een Paloma- en Aloha-cocktail. Het eerste drankje bestaat volgens de omschrijving uit tequila, grapefruit en limoen, het andere uit rum, passievrucht, ananas en munt.

,,Ja, de cocktails doen het wel goed’’, zegt een medewerkster. ,,Maar dat geldt eigenlijk voor meer drankjes: de speciaalbieren, de speciale koffies en onze rosé.’’

De cocktails klinken tropisch. Of een tikkie ondeugend. Neem de Virgin Pornstar, voorzien van ananas, passievrucht en ‘een vleugje’ vanille. Het gaat om een zogeheten mocktail: een cocktail zonder alcohol. Alhoewel. ,,Sommigen willen daar dan nog een shotje wodka in’’, vertelt de medewerkster.

Even verderop nipt Henk aan een glas Chardonnay. ,,Weet je’’, zegt hij, ,,ik was altijd van de bieren, maar mijn nieuwe vriendin is een wijnliefhebster. Nou, ik moet zeggen dat er een wereld voor me open gaat.’’

Veel bier

Drukte ook op het ruime terras van De Witte Olifant in Klazienaveen. Een snelle blik leert bier. Veel bier. Maar wel verschillende soorten. Speciaalbiertjes, alcoholvrij bier, Weizenbier. ,,Maar ook veel cocktails, hoor’’, vertelt uitbater Jan Braam.

,,Als ik daarin een trend moet benoemen: er is een voorkeur richting zoetigheid.’’ Hardlopers in dat segment zijn de Sex on the Beach en de Mojito cocktail. Braam: ,,Over het algemeen zie je dat de trends in het westen wat later in Drenthe landen.’’

Volgens de eigenaar is de stemming onder de gasten erg goed. ,,Mooi weer - eindelijk - en steeds meer versoepelingen als het om de coronamaatregelen gaat: ja, daar worden veel mensen blij van.’’

Braam constateert dat vooral de groep tot een jaar of 30 het er van neemt. ,,De avondklok was voor deze leeftijdsgroep toch wel een dingetje. Ze willen er nu weer volop van genieten en blijven ook lang hangen.’’

loading

Bewegingsruimte

,,Ja, man’’, beaamt Roy, genietend van een speciaalbiertje. ,,Ik ben heel blij dat we meer bewegingsruimte hebben. Je beseft pas wat je mist als het niet meer mag. Maar goed, nu klink ik wel heel filosofisch.’’

Tegen zijn maat: ,,Stef, ik heb het glas verdorie alweer leeg. We doen nog eem een nieuwe bui in, niet?’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Eten & drinken