Terugblik verkiezingsdebat: Drukbezocht politiek 'theater' in De Nieuwe Kolk

Het valt niet mee om mensen voor Statenverkiezingen naar de stembus te krijgen. U pakt eerder het rode potlood om raadsleden of Tweede Kamerleden te kiezen. Toch genereerde het DvhN-debat woensdagavond in De Nieuwe Kolk in Assen meer dan 700 Twitterberichten.

,,Het was lekker druk’’, constateerde verslaggever Rosa Timmer, die de zaal na iedere debatronde vermaakte met wat ze in haar tijdlijn voorbij zag komen. ,,Mensen hebben hun vingers blauw getikt.’’

Zul je zien dat het pijpenstelen regent

Donderdagochtend staan ze al weer op de markt in Meppel, de partijen die meedoen aan de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart. Vanaf een uurtje of acht, maar neem het de heren en dames politici niet meteen kwalijk als ze ietsje later zijn, het napraten gisteravond in DNKduurde bij de een wat langer dan bij de ander.

Zul je net zien dat die marktkraampjes ook nog eens net niet lekker in de loop staan en het pijpenstelen regent. Staan ze daar, met al hun goede bedoelingen.

Column Eric Nederkoorn (uitgesproken bij het DvhN-verkiezingsdebat): Het mañana-gevoel van Drenthe
Lees verder

Twaalf van de zestien partijen die meedoen aan de verkiezingen in Drenthe zetten hun beste beentje voor in het debat van Dagblad van het Noorden, in samenwerking met Zorgbelang Drenthe, CMO Stamm, de Stichting Kunst en Cultuur en DNK. ‘Drenthe, toon ambitie’ was de opdracht.

Hoe houden we de opvolger van Ben Feringa in Drenthe?

,,Elk jaar vertrekken meer jongeren tussen de 15 en 30 jaar uit onze provincie’’, hield debatleider Leonie Sinnema het eerste debatterende drietal voor. Met name hoger opgeleiden vertrekken eerder dan dat ze in Drenthe blijven of hier komen wonen. Met een knipoog: ,,Hoe houden we de opvolger van Ben Feringa in Drenthe?’’

Tjisse Stelpstra (ChristenUnie) moet gedacht hebben: laat ik mijn taalgebruik wat verjongen. ,,We zijn een knettermooie provincie’’, sprak hij enthousiast voor de compleet gevulde zaal. Om vervolgens met het begrip krimptoets op de proppen te komen. Pittig werd het even toen Stelpstra in discussie wilde met Nico Uppelschoten, lijsttrekker van de PVV, die (niet voor het eerst) thorium als alternatieve energiebron op tafel legde. En dat het hoofdkantoor van de NAM maar moet worden omgebouwd tot kennisinstituut voor kernenergie. Uppelschoten oogste boegeroep uit de zaal, maar leek daar niet van onder de indruk.

De klok was onverbiddelijk en joeg de heren op, waardoor Ko Vester (voorheen SP, tegenwoordig de Onafhankelijke Partij Drenthe) even twijfelde of hij nou zojuist de terugkeer van de ambachtsschool had ingebracht of dat Sinnema dat had gedaan. Vester zelf.

Sinnema kwam nog met deze: Het is een schande dat Drenthe nog altijd geen universiteit heeft.

Hans Kuipers, ambitieuze lijsttrekker van GroenLinks, durfde het aan als enige te gaan staan om aan te geven dat-ie het eens was met de stelling. De rest van de aanwezigen - overwegend politici, en vast ook wel andere GroenLinksers, toch? - bleef zitten: oneens.

'Je hebt medestanders op Twitter, Hans'

Rosa Timmer stak hem vanachter haar social mediadesk een warm hart onder de riem. ,,Je hebt medestanders op Twitter, Hans. Dertig procent van de mensen die reageren op de stelling zijn het met je eens. En laten we eerlijk zijn. We zien ook in deze zaal maar weinig jongeren.’’

En zo waren er nog drie debatrondes.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.