Tesselaar ‘leent’ bordje Grolloo: ‘Laat ik ondeugend wezen en het eraf halen’

Wat doet een plaatsnaambord van Grolloo boven de gevel van ijssalon Bella Toscana in het Texelse De Koog? Meerdere eilandgangers hebben zich erover verwonderd. Het bord blijkt van gepensioneerd bluesgitarist Frits Bonne (69) te zijn. Althans...

„Laten we maar zeggen dat ik het bord heb geleend”, zegt Bonne, grinnikend. Het grote bord ‘Grolloo, gem. Aa en Hunze’ hangt inmiddels alweer twee jaar op de groene gevel van zijn bovenwoning in De Koog. Als Bonne met mooi weer op zijn balkon zit, spreken toeristen hem de hele dag door aan. ,,Hé Grolloo, wat doet dat hier.” En dat is precies de bedoeling.

(Tekst gaat verder onder de foto...)

loading

Grolloo promoten

„Ik wil Grolloo graag promoten”, zegt de man die tot een jaar geleden nog de gitarist van de band Bluesselect was. „Als trouwe blues- en Cuby + Blizzardsfan kom ik daar al járen. Mijn hele huis ademt Grolloo en C+B. Ik heb bijvoorbeeld ook een originele baksteen uit het boerderijtje van Harry Muskee. Die heb ik gekregen toen ik daar als vrijwilliger heb meegeholpen.”

En zo kwam het dat Bonne ook het plaatsnaambordje móest hebben. „Met Pinksteren had je in Grolloo altijd een kleinschalig bluesfestival. Wij gingen daar elk jaar heen en stonden dan met een tentje op camping De Berenkuil. Als we van en naar de camping gingen, passeerden we dat bord. Dat bleef mij maar trekken.”

Het heft in eigen handen nemen

Hij belde de gemeente Aa en Hunze met de vraag of hij het bord kon kopen. Dat kon niet, want: cultureel erfgoed. Dan maar via de burgemeester, dacht Bonne. Maar ook dat mocht niet baten, waarop hij het heft in eigen handen nam. „Ik dacht: laat ik ondeugend wezen en het eraf halen!”

‘Als een dief in de nacht’ besluit de bluesman - dan 67 jaar oud - op een dag vanaf Texel naar de plek te rijden. „Ik heb het eraf gehaald en aan mijn eigen huis geschroefd”, zegt hij triomfantelijk. „Het was burgerlijk een zeer ongehoorzame daad, dat weet ik wel. Maar ik heb er geen spijt van. Ik ben er hartstikke blij mee. Er wordt heel veel en heel geinig op gereageerd.”

Of hij niet bang is dat de gemeente het bord nu terug wil? „Tja”, zegt Bonne, lichtelijk twijfelend. „Ik weet niet hoe de gemeente gaat reageren. Ik heb nog ‘s gekeken of ze een nieuw bord hebben geplaatst, maar dat is niet zo. Ik denk dat het toch een beetje een overtollig bord was. Het stond echt op een stukje niemandsland.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe