Testen windmolens in Weijerswold begint; nog gesteggel over schadevergoeding

De bouw van de derde windmolen bij Weijerswold wordt afgerond. Foto: Jan Anninga

Terwijl de bouw van de derde windmolen bij Weijerswold wordt afgerond, begint deze week de testfase van de twee windmolens die inmiddels zijn voorzien van besturingssystemen, kabels en andere apparatuur. De bouw van de vierde en laatste turbine bij de buurtschap tussen Coevorden en Schoonebeek gaat ook deze week van start.

Eind dit jaar wordt het windmolenpark in bedrijf genomen. Pure Energie en Windunie zijn de initiatiefnemers. Aan Duitse kant - een paar honderd meter verderop - staat ook een serie windmolens. Die zijn met 206,5 meter nog iets hoger dan de Nederlandse exemplaren (tiphoogte 181,5 meter). De vier Nederlandse turbines zijn jaarlijks goed voor 40 tot 50 miljoen kilowattuur (kWh), evenveel als jaarlijks 12.500 tot 15.625 huishoudens gebruiken.

Vanuit Weijerswold is er veel verzet geweest tegen de turbines. Ook nu nog zijn niet alle plooien gladgestreken. ,,Als voormalig platform zijn we nog steeds in overleg met beide initiatiefnemers over de planschadevergoeding. We zijn het niet eens met hun berekeningen’’, zegt Johan Stoffels.

Schaamlapje

Op 9 oktober is er een vervolgafspraak. Matthijs Oppenhuizen van Pure Energie wil daarop niet vooruitlopen.

Ook is er gedoe over de groene voet die de windmolens hebben. ,,Die zouden we veel hoger willen zien. Nu is het net een schaamlapje’’, zegt Stoffels.

,,De groene voet blijft zoals die is. We zien geen mogelijkheden die aan te passen’’, zegt Oppenhuizen. De groene voet is uitgevoerd zoals in de vergunning voor het windpark is opgenomen, met een hoogte van drie meter. Bewoners zouden liever zo’n voet zien als die van windmolenleverancier Enercon. Hoger en met verschillende tinten groen waardoor de mast meer opgaat in het landschap. Op dat ontwerp zit patent. De turbines in Weijerswold zijn van de Deense fabrikant Vestas, waardoor dit ontwerp niet kan worden overgenomen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe