The incredible Dr. Pol zoekt zijn opvolger in een paardenrusthuis in Dwingeloo (+video)

Bij de aftrap van ‘De opvolger van de incredible Dr. Pol’ bij paardenrusthuis ‘t Was ‘t Weerd in Dwingeloo vallen onverwachte puzzelstukjes op hun plek. ,,Wej kunt ook wel Drèènts praoten.’’

De wereldberoemde dierenarts Jan Pol (76), geboren en getogen in Wateren bij Diever, is al jaren een hit op National Geographic. Met zijn vaak praktische en geregeld onorthodoxe aanpak weet de Drentse Amerikaan miljoenen kijkers aan zich te binden. Maar ‘The incredible Dr. Pol’, die ook furore maakt in het theater, is geen 20 meer.

Dr Pol

RTL maakt programma over zoektocht naar opvolger

Voor zijn werk als dierenarts in de Amerikaanse staat Michigan zoekt hij een opvolger. Een Nederlander. En dus komt er een tv-programma bij RTL, waarin de zoektocht naar ‘The new incredible Dr. Pol’ in beeld wordt gebracht. De eerste opnames, Jan Pol die samen met presentatrice Nicolette Kluiver kennis maakt met de kandidaten, werden gisteren gemaakt in Dwingeloo. Geheel in stijl: op het erf van paardenrusthuis ‘t Was ‘t Weerd van Monique Buursma en Bert Kanis.

Bij toeval kwam het productiebedrijf, dat de serie maakt voor RTL, in Dwingeloo uit. Hoe? Via de huizensite Funda. Monique en Bert hebben hun huis, stallen en land te koop staan. ,,We zagen de foto’s en dachten meteen: dit past helemaal bij de sfeer van het programma’’, zegt producent Peter Lubbers.

‘Staat dit te koop? Dat meen je niet. Verkocht!’

De locatie valt ook bij de presentatrice (,,Ik ben Nicolette en moet heel nodig naar het toilet’’) in goede aarde. ,,Staat dit te koop? Dat meen je niet. Verkocht!’’ Ook een van de cameramensen toont interesse. ,,Ik geloof dat ik later vandaag maar eens wat gesprekjes moet voeren’’, lacht Bert Kanis.

Menze en Roelie Buursma, de ouders van Monique, zijn ook van de partij. En niet zonder reden, zo blijkt als hoofdrolspeler Jan Pol en zijn gezin arriveren. ,,Ken je ons nog?’’ Jan Pol moet een moment nadenken en dan weet hij het. 57 jaar na hun laatste ontmoeting staat hij tegenover zijn oude schoolkameraad Menze Buursma. ,,Man, ben je gekrompen ofzo? Jij was altijd langer dan ik. Nou, wej kunt ook wel Drèènts praoten’’, klinkt het in dialect met een Amerikaans accent.

‘Ik sla gymnastiek graag een keertje over’

Pol kwam uit Wateren, Buursma uit Appelscha. Beiden zaten op de HBS in Assen. Elke dag fietste Pol via Appelscha, waar de een jaar jongere Buursma aanhaakte, naar Assen. ,,Wat mooi om jou weer te zien.’’ En dan is er ook nog Roelie, drie jaar jonger, maar geboren en getogen in hetzelfde dorp als Pol. ,,Ik moest eigenlijk naar gymnastiek, maar dat sla ik graag een keertje over. Deze ontmoeting is echt uniek. Ik ken Jan van heel vroeger en dokter Pol natuurlijk van tv. En nu staat ie voor me en hij herkent ons ook nog.’’ Roelie straalt.

Bij ‘t Was ‘t Weerd slijten bejaarde paarden hun welverdiende laatste dagen. Uiteraard heeft Pol oog voor de dieren. Beter gezegd: voor hun gebit. Alle dieren kijkt hij even in de mond. ,,Deze is tien jaar?’’ vraagt hij, terwijl hij de benjamin van de kudde inspecteert. ,,Mmm, z’n tanden zeggen mij dat hij iets ouder is.’’

‘Paarden ruiken elkaar niet aan de kont, maar blazen in de neus’

Ook demonstreert hij hoe je snel het ijs breekt bij paarden. ,,Nooit recht op het dier af stappen. Altijd er eerst even naast gaan staan. Dan je hoofd naar het hoofd van het paard bewegen. Honden ruiken elkaar aan de kont, dat doen paarden niet. Die blazen elkaar in de neus.’’ En dus houdt Pol zijn neus voor die van het paard. Laatstgenoemde vindt het prima.

Maar wie wordt nou de opvolger van Dr. Pol? De kandidaten, die in een plaatselijk café-restaurant op hun beurt wachten, worden een voor een voorgesteld aan Jan Pol. In een ontspannen setting met strobalen als stoelen. Komende winter volgen meer opnamedagen, ook bij Pol in Michigan, en dan blijkt waarschijnlijk in juni welke dierenarts zijn team gaat versterken. Nog even geduld dus. ,,Ik ga niet met pensioen hoor, daar heb ik geen tijd voor’’, zegt de bekendste dierenarts ter wereld.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.