Theater De Tamboer in Hoogeveen heeft tot 2023 nog 5 miljoen euro extra nodig: jaarlijkse subsidie omhoog?

De gemeente Hoogeveen wil af van de financiële noodverbanden voor De Tamboer. Dat betekent dat er structureel meer geld naar het theater moet, want de komende jaren zijn naast de vaste subsidie miljoenen extra nodig.

Geen onaangename verrassingen meer als het gaat om het voortbestaan van De Tamboer, is de boodschap van het college aan de raad. Dat klinkt stoer, maar B en W moeten deze toon ook wel aanslaan om de gemeenteraad mee te krijgen in nieuwe, extra uitgaven voor De Tamboer dat een toekomst wacht als populair stadstheater.

‘Onderhoud is fundament voor goede bedrijfsvoering’

De raad kreeg donderdagavond nadere uitleg over de noodzaak van een extra injectie van bijna 2,3 miljoen euro voor achterstallig onderhoud. Dat geld is nodig om De Tamboer ‘op orde’ te houden. ,,Het onderhoud aan techniek en zaal is het fundament voor een goede bedrijfsvoering’’, vindt het college. ,,Ze zijn van belang voor het boeken van goede voorstellingen en gerenommeerde artiesten.’’ Een zaal zonder ambiance heeft volgens het college gevolgen voor de exploitatie en de ‘regionale positie van De Tamboer op gebied van cultuur.’

De politiek onderschrijft in meerderheid het belang van De Tamboer voor Hoogeveen, maar heeft er onderhand ook flinke buikkramp van. Het is niet voor het eerst dat wordt aangeklopt voor extra geld, buiten de jaarlijkse subsidie van ruim 1 miljoen euro om. Een jaar geleden ging het om eenmalige injectie van ruim 8 ton, kwijtschelding van een lening van bijna 4 ton en een (tijdelijke) extra subsidie van 2 ton. En in 2011 vloeide 3 miljoen euro naar De Tamboer.

Dreigend bankroet

Ingrepen die een dreigend bankroet moesten voorkomen. Met de eventuele toekenning van de 2,3 miljoen voor achterstallig onderhoud is het Hoogeveense theater slechts tijdelijk geholpen. Tot en met 2022 kondigen zich nieuwe, extra investeringen aan. Het gaat om ‘onderhoudsbijdragen’ voor in totaal nóg eens zo’n 2,7 miljoen. In de begroting van 2019 en verder is nog geen rekening gehouden met deze bedragen.

Na 2022 moet De Tamboer onderdeel zijn van het nieuwe, culturele complex. De gemeente Hoogeveen wil dan alle culturele organisaties (Tamboer, Scala, Het Podium, bibliotheek) onder één dak. In het nieuwe culturele complex blijven de zalen van De Tamboer bestaan en behouden hun functie voor de toekomst.

Na zomerreces het debat

Maar eerst moet er groen licht komen voor de gevraagde 2,3 miljoen voor achterstallig onderhoud voor dit jaar. Op 6 september, na het zomerreces, gaat de politiek daarover het debat aan. Twee weken later moet een besluit worden genomen. D66 gaf alvast een schot voor de boeg door te stellen dat het onderhoud van De Tamboer normaal gesproken uit de lopende exploitatie moet komen.

Wethouder Erik Giethoorn erkende dat, maar gaf ook aan er ‘eigenlijk nooit genoeg geld is geweest’ voor vervangingsinvesteringen. Met andere woorden: de jaarlijkse subsidie van ruim 1 miljoen euro is eigenlijk te laag.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.