Theatergroep Helmers (150) Gieten werkt aan topper

Theatergroep Helmers in Gieten is 150 jaar geleden opgericht. Zo’n jubileum moet stof tot praten geven, dus komt er een grote theaterproductie: ‘Het Varkensparadijs’

Voorzitter Andries van de Meer van ‘Helmers’ beaamt dat de titel een beetje geleend is van ‘Het Pauperparadijs’. Waar Veenhuizen ladingen mensen onvrijwillig onderdak bracht waren het in Gieten lange tijd varkens die in grote aantallen op transport gingen naar exportslagerij Udema. Zoekend naar een spraakmakend onderwerp voor de jubileumvoorstelling kwam de keuze vrij snel op de vleesverwerkende fabriek. Van 1905 tot 1995 verdienden heel veel mensen in de omgeving daar hun brood en is er daardoor in elk willekeurig gezelschap in Gieten wel iemand die erover kan vertellen.

Het geluid van de stoompijp

Het geluid van de stoompijp van Udema (drie keer daags) bepaalde de dagindeling van nog veel meer mensen dan die er werkten.

De docu-roman Familievlees dat Martin Hendriksma over Udema schreef is door de vaste regisseur Yolly van Kan verwerkt tot een script. Niet alleen voor de vaste groep van 15 spelende leden van Helmers. Die krijgen voor de jubileumproductie versterking van een heel koor met orkest en nog gastspelers, waaronder wat kinderen, want het verhaal van Udema begint oprichter Waldrik Udema en zijn twee zoons. „Yolly heeft het boek gelezen en ze vond dat er genoeg drama in zit.”

Een man of vijftig

Het wordt een productie van een man of vijftig schat Andries, heel wat anders dan de groep gewend is. Zelf speelt de voorzitter de schoonvader van de oprichter. Een kleine rol, want er moet nog heel wat aan de productievoorbereiding gebeuren. Zo is het budget nog een zorg, want 1250 toeschouwers die van 19 tot en met 23 september een plek kunnen krijgen op het voorterrein van de Gieter molen kunnen niet de 25.000 euro opbrengen die de productie gaat kosten. „Subsidies en sponsors moeten ons daarbij helpen en dat gaat ook vast wel lukken. ”

De repetities zijn al begonnen. Het decor komt later. De fabriekspoort van Udema wordt nagebouwd en er moet een scherm komen voor oude beelden van Udema, zoveel is al wel zeker.

Theater op lokatie

Het Varkensparadijs is te groot voor een trend, want zoiets kan de kleine club niet elk jaar aan. Toch is de groep wel wat gewend geraakt, want de laatste vier jaar speelt de groep niet meer in een cafézaaltje, maar ergens ‘op lokatie’. De zomerproductie is al veel langer in de molen, maar de wintervoorstellingen kregen steeds minder publieke belangstelling. Helmers heeft daarom de bakens verzet. De groep heeft al gespeeld in een campingkantine, in een fabriekshal en een tegelshowroom. „De nieuwe aanpak valt erg in de smaak.”

Rederijderskamer

Theatergroep Helmers heeft wel een reputatie hoog te houden, want het is 150 jaar geleden opgericht met een opvoedkundige taak. De archieven zijn verloren gegaan, maar het moet zijn begonnen als zogenoemde rederijkerskamer. Net als die in Borger en De Wijk, die zelfs net iets ouder zijn. Die brachten met gedichten en toneel de gegoede burgerij tot verheffing. Volgens Andries van der Meer is er van dat elitaire niks over, maar zit er nog altijd wel vaak een maatschappijkritische noot in de toneelstukken. Het echte succes van Helmers zit volgens hem in de hechte club en de leuke repetities. En de naam? Die is van een dichter die in de Franse tijd in verzet kwam tegen de Franse overheersing. Kaarten voor het Varkensparadijs zijn na 1 mei te bestellen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.