De glazen schuifdeuren van schouwburg Ogterop in Meppel gaan open. Het theaterseizoen gaat weer beginnen. Het is direct uitverkocht, maar de zaal is maar voor een vijfde gevuld.

„Overal zitten eilandjes”. constateert Ronald Goedemondt als hij net het podium is opgelopen. Samen met Jasper van der Veen geeft hij een dubbelvoorspelling. Normaal staat een uitverkochte zaal voor 487 bezoekers. Nu zitten er 103. Meer kunnen er vanwege corona niet in. Tussen huishoudens moeten twee stoelen zitten. En tussen elke rij met bezoekers, moeten twee rijen vrij blijven. Nodig om de anderhalve meter afstand te houden.

Minder bezoekers

De coronacrisis heeft grote gevolgen voor de schouwburg. Er wordt een tekort verwacht van 96.000 euro. „Als het meezit kunnen we 4500 bezoekers accommoderen tot en met december. Normaal moeten dat er 12 à 13.000 zijn deze periode”, zegt interim-directeur Loek Buys.

Dat komt mede door de inrichting van de grote zaal. De beenruimte tussen de stoelen is namelijk krap, blijkt ook uit onderzoek wat Loek Buys heeft gedaan. In sommige gevallen is dat slechts 23 centimeter, waar dat 45 hoort te zijn. „In andere theaters kunnen ze een rij vrijlaten, wij moeten er twee vrijhouden. Dat maakt wel een verschil.” Maar er zit ook een voordeel in. „Iedereen heeft goed zicht op het podium”, doelend dat ook de zichtlijnen niet al te best zijn .

Kaartverkoop loopt nog geen storm

Helemaal de eerste is deze voorstelling niet. Er zijn al wat schoolmusicals gehouden en het Filmhuis is in de tussentijd ook al geweest in de grote zaal. Want de kleine zaal, waar het Filmhuis normaal wordt gespeeld, kan niet gebruikt worden. Daar kunnen nu maar 32 bezoekers in, in plaats van 100. Eén uitzondering is de toneelvoorstelling ‘Happy Hour’. „Die heeft daar geen probleem mee. De voorstelling was dan ook zo uitverkocht.”

Zo heel goed gaat het verder nog niet met de kaartverkoop. „Het loopt nog geen storm.” De voorstelling van Goedemondt en Van der Veen was binnen een dag uitverkocht. Andere grote voorstellingen zijn ook snel uitverkocht, maar al met al had de directie op wat meer gehoopt. „Toneel blijft bijvoorbeeld achter. Maar dat is over het algemeen ook wat ouder publiek.”

Geen staande ovatie

„Ik ben heel tevreden”, zegt Buys over hoe de eerste theateravond sinds de coronacrisis is verlopen. „Het is prima gegaan. Iedereen was heel gedisciplineerd.”

Vooraf is er vooral één punt waar hij zijn vraagtekens bij zet. Een staande ovatie mag namelijk niet na afloop. Iedereen moet blijven zitten, ook na de voorstelling. Mensen mogen pas vertrekken na instructies van medewerkers van de schouwburg. „Ik durf te wedden dat mensen zich niet aan deze regel gaan houden”, voorspelt hij voor de voorstelling. „Deze voorstelling is daar veel te leuk voor.”

De weddenschap verliest Buys, die vooraf het publiek wijst op deze en enkele andere maatregelen. Al hadden sommige mensen er wel zichtbaar moeite mee, om te blijven zitten. De beweging om te gaan staan zette een enkeling al in. Maar ze bleven zitten.

Extra medewerkers

In Ogterop heerst vooral tevredenheid. De voorstelling valt bij iedereen in goede aard. De medewerkers zijn blij over het verloop. Maar er is wel een kanttekening. Rendabel is het nog niet echt. „We hebben minder bezoekers, en zetten twee keer zo veel medewerkers in voor een voorstelling.” Die zijn nodig om alles in goede banen te leiden. Bezoekers moeten bijvoorbeeld een stoel aangewezen krijgen. „En de toilet wordt continu bewaakt zodat er niet te veel mensen in gaan”, geeft Buys een ander voorbeeld. „De tekorten zijn te overzien.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe