Thuishulp die geld verduisterde moet voor straf werken

Een 47-jarige vrouw uit Ter Apel die als thuiszorgmedewerkster bijna 80.000 euro verduisterde van een hoogbejaarde vrouw in Hoogeveen moet als straf 160 uur werken. Tegen de vrouw werd eerder een half jaar cel geëist, waarvan de helft voorwaardelijk.

De rechtbank kwam tot een mildere straf, omdat het Openbaar Ministerie de vrouw ook verdacht van het vervalsen van bankoverschrijvingen. Dit vond de rechtbank onvoldoende bewezen. Op betaalopdrachten stonden weliswaar twee verschillende handschriften, maar dat wil niet zeggen dat de vrouw de opdrachten vervalste, meende de rechter.

Thuishulp ontslagen

De vrouw werkte bij de bejaarde vrouw (toen 84) als thuishulp, toen van juni 2014 tot maart 2015. ineens bedragen verdwenen. Het nichtje van het slachtoffer ontdekte dit toen zij als bewindvoerster de financiën van de bejaarde vrouw regelde. Zij stapte naar de politie. De thuishulp woonde destijds in Elim en werd per direct ontslagen.

Het slachtoffer kon vanwege vergeetachtigheid niet worden gehoord. Inmiddels is zij overleden. Het duurde drie jaar voordat de zaak werd behandeld. Dit kwam doordat de vrouw zelf niet verscheen op zitting. Toen zij uiteindelijk twee weken geleden wel verscheen, beriep zij zich op haar zwijgrecht. De burgerlijke rechter heeft in tussentijd beslist dat de vrouw het verdwenen geld moet terugbetalen.

Terugbetaling

De Ter Apelse is inmiddels begonnen met het terugbetalen aan de erfgenamen. Ook om deze reden en het feit dat het een oude straf betreft, vond de rechter het niet nodig om de vrouw alsnog naar de gevangenis te sturen.

menu