Thuiszorgconcern Espria boekt na onzekere jaren weer winst

Het grootste thuiszorgconcern van Nederland, Espria uit Beilen, heeft vorig jaar 7,4 miljoen euro winst geboekt. Dit na enkele jaren van verliezen en onzekerheid doordat het zorgstelsel veranderde.

Espria heeft een omzet van in totaal 712 miljoen euro, blijkt uit de jaarrekening over 2017. Het concern had het de laatste jaren lastig en leed in 2016 nog 11,5 miljoen euro verlies. Dat kwam met name door de veranderingen door het regeringsbeleid om verzorgingshuizen af te bouwen en lichte zorg voortaan door gemeenten te laten regelen.

Mede vanwege die veranderingen in het zorgstelsel heeft het concern onderzoek laten doen of het nog wel handig is om met zoveel verschillende zorgorganisaties in één organisatie te zitten. De conclusie van deze ‘herijking’ was dat die samenklontering toch wel voordelen biedt. Volgens het bestuur is het vervolgens gelukt in 2017 de zaak financieel weer op orde te krijgen.

Een van de zorgenkinderen van Espria is de Drentse instelling voor psychiatrie GGZ Drenthe. Die lijdt al jaren verlies en werd in 2015 onder verscherpt toezicht geplaatst door de inspectie. Nu is de GGZ Drenthe weer boven Jan, staat in het jaarverslag, met een winst van 3,2 miljoen euro.

Thuiszorg Icare boekte 4 miljoen winst. Alleen Meander uit Veendam, de ouderenzorginstelling, behaalde vorig jaar een verlies van 3,4 miljoen euro. Dat lijkt met name te komen door de nog steeds spelende problemen door de afbouw van verzorgingshuizen en doordat Mander minder zorg verleent.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.