Tichelaar buigt zich over invalleerkracht

De Drentse commissaris van de Koning Jacques Tichelaar gaat zoeken naar oplossingen voor de problemen met invallers op de basisscholen.

De verkenner komt er op aandringen van de Tweede Kamer. Door een nieuwe wet hebben sommige scholen grote moeite om invalmeesters en -juffen in te zetten. Tichelaar moet zo snel mogelijk knelpunten op een rijtje zetten en oplossingen formuleren. ,,Scholen komen niet uit met de regels’’, aldus Kamerlid Carola Schouten van de ChristenUnie.

Zorgen

Schoolleiders maken zich grote zorgen over een groeiend tekort aan invallers. Uit een peiling van sectororganisatie PO-Raad blijkt dat bijna 90 procent van de schoolbesturen dit jaar moeite heeft vervanging te regelen. Invalpools hebben honderden invallers te weinig om alle meesters en juffen die ziek of op cursus zijn te vervangen.

De invalpool voor de regio Utrecht moet in 15 procent van de verzoeken nee verkopen, vorige week gold dat zelfs voor een kwart van de vragen. Ook in de regio’s Groningen en Den Haag-Leiden lukt het soms in een kwart van de gevallen niet om invallers te vinden.

Wet werk en zekerheid

De problemen in het onderwijs zijn mede een gevolg van de Wet werk en zekerheid (Wwz), die is bedoeld om werknemers meer zekerheid te geven. Een dagje ziektevervanging bij één schoolbestuur geldt sinds 1 juli als één contract. Leraren mogen maximaal zes keer zulk invalwerk doen, voordat scholen hen een vast contract moeten aanbieden.

Omdat scholen daar niet aan willen, weigeren invallers vaker om een of enkele dagen bij te springen voor ziektevervanging. Zij kiezen liever voor bijvoorbeeld een zwangerschapsverlof, waarbij ze langere periode aan het werk kunnen zijn op één school.

’Knelpunten’

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken benadrukt dat basisscholen genoeg ruimte hebben om tijdelijk contracten te bieden, waardoor invallers niet al na zes keer voor de klas een vaste baan hoeven te krijgen. Dan komen ze voor enkele uren in dienst en kunnen ze meer ad hoc worden ingezet.

Asscher stelt dat de verkenner verder gaat kijken dan alleen de Wwz, ‘zodat we een goed beeld krijgen van de knelpunten die scholen ervaren bij het vervangen van een zieke juf of meester, zoals bijvoorbeeld het lerarentekort’.

Zo komen er ook te weinig nieuwe leraren van de pabo’s. De verwachting is dat de problemen alleen maar groter worden. ,,We zien in de Randstad dat het zelfs lastiger is om leraren voor vaste banen te vinden. Dan weet je al dat andere regio’s gaan volgen’’, aldus Ton Groot Zwaaftink, voorzitter van Arbeidsmarktplatform PO.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.