Tichelaar pakt tekort invallers onderwijs aan

De Drentse commissaris van de koning Jacques Tichelaar moet inventariseren waarom vooral bijzondere scholen moeilijk invalkrachten kunnen vinden

Veel scholen zitten met de handen in het haar door nieuwe wetgeving voor flexkrachten. Die houdt in dat ze tijdelijke krachten veel sneller dan vroeger een vast contract moeten bieden. Daardoor kunnen scholen bij ziekte en zwangerschapsverlof minder vaak gebruik maken van dezelfde invalkracht. Vooral bijzondere scholen hebben hier mee te maken, omdat leraren op openbare scholen nog onder de ambtenarenwet vallen. Bijkomend probleem is dat het aantal studenten op de lerarenopleidingen de laatste jaren is afgenomen.

Op sommige scholen zijn kinderen bij ziekte van de leerkracht al naar huis gestuurd, of zijn leerlingen verdeeld over andere groepen. Tussen schoolbesturen en onderwijsbonden bestaat onenigheid hoe dit aangepakt moet worden.

Het ministerie van sociale zaken heeft Tichelaar voor de klus gevraagd. Reden is volgens een woordvoerder dat hij veel ervaring heeft met het onderwijs. Hij was voorzitter van onderwijsbond AOb en voerde in de Tweede Kamer het woord over onderwijs.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.