De rechtbank in Groningen.

Tien maanden celstraf voor Ziggo-oplichter uit Meppel, honderden particulieren het slachtoffer

De rechtbank in Groningen. Foto: Rob Zijlstra / DVHN

De rechtbank in Groningen heeft een gevangenisstraf van tien maanden opgelegd aan een 50-jarige man uit Meppel wegens identiteitsfraude en oplichting.

Tussen 2016 en 2018 bestelde de man honderden digitale decoders bij Ziggo zonder daarvoor te betalen. De rekeningen kwamen terecht bij nietsvermoedende derden bij wie geld van de bankrekening werd afgeschreven of werden bestookt met aanmaningen.

Volgens de rechtbank heeft de man de provider voor zeker 75.000 euro benadeeld. De opgelegde straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

Honderden e-mailadressen aangemaakt

Hij bestelde de decoders en liet die afleveren bij lege of te koop staande woningen in de regio Meppel. Vervolgens wist hij het afleveradres te wijzigen in die van een afhaalpunt. Hiervoor maakte hij honderden e-mailadressen aan. Wel gebruikte hij steeds zijn echte achternaam.

De rechtbank noemt zijn handelswijze slinks en berekenend. Behalve de oplichting van Ziggo heeft hij honderden particulieren ongemak en overlast bezorgd, schrijft de rechtbank in het vonnis.

Rondkomen van 40 euro

De man kampt met forse schulden en zat om die reden in de schuldsanering. Hij moest rondkomen van 40 euro weekgeld. Zijn oplichtingspraktijken maakten evenwel dat hij op grote voet kon leven. Hij beschikte over dure televisietoestellen en ging meerdere keren per jaar op vakantie. In zijn woning werden tientallen dozen met apparatuur aangetroffen.

Tijdens de rechtszaak verklaarde de verdachte zich weinig van zijn handel en wandel te kunnen herinneren. ,,We worden allemaal een dagje ouder’’, hield hij zijn rechters voor.

Goed vertrouwen

Een 41-jarige ondernemer uit Drunen kreeg een werkstraf van tachtig uur opgelegd wegens witwassen. Hij kocht in totaal 339 decoders van de man uit Meppel voor 35 euro per stuk. De ondernemer zei dat in goed vertrouwen te hebben gedaan. Met de officier van justitie vindt de rechtbank dat de ondernemer meer onderzoek had moeten doen naar de betrouwbaarheid van de leverancier.

menu