Tientallen banen weg bij noordelijke rechtbanken

Tientallen rechtbankmedewerkers in Assen, Groningen en Leeuwarden verliezen hun baan. Veel juridisch-administratieve functies komen te vervallen.

Door de digitalisering en modernisering van de rechtspraak verdwijnen volgens een woordvoerster van de rechtbank Noord-Nederland tenminste vijftig van de 600 banen. Begin oktober wordt duidelijk wie er mag blijven en welke medewerkers hun functie verliezen. Rechters worden benoemd voor het leven en kunnen niet worden ontslagen.

Administratie

Vooral bij de ondersteunende administratieve diensten vallen zware klappen. ,,De reorganisatie speelt de komende jaren bij alle rechtbanken in Nederland”, zegt de woordvoerster namens het gerechtsbestuur.

Na de zomer wordt volgens de rechtbankwoordvoerster bekend wie wel of niet geplaatst wordt binnen de nieuwe rechtbankorganisatie in Noord-Nederland. ,,Daarna gaan we intensief aan de slag om boventallige medewerkers aan ander werk te helpen. In overleg met vakbonden en medewerkers zijn hierover afspraken gemaakt. We zijn al bezig om mobiliteit van personeel te bevorderen.”

Voorgaande jaren was veel onrust binnen de rechtbanken, omdat zittingen en medewerkers van Leeuwarden en Assen naar Groningen zouden worden verplaatst. Na felle protesten van rechters, regionale bestuurders en tussenkomst van de Tweede Kamer zijn die plannen toen niet doorgegaan. De huidige reorganisatie staat daar los van. Het zorgt wel voor aanhoudende onrust onder de medewerkers van de rechtbank Noord-Nederland.

Nog geen opvolger rechtbankpresident

Verder is het de Raad voor de Rechtspraak nog niet gelukt om een geschikte opvolger voor rechtbankpresident Daan Keur te vinden. Hij kondigde dit voorjaar zijn voortijdige vertrek aan. In mei is de vacature opengesteld met de bedoeling op 1 augustus een nieuwe rechtbankpresident te benoemen.

Volgens de woordvoerster hebben drie kandidaten de sollicitatieprocedure doorlopen. ,,Dat heeft geen benoembare kandidaat opgeleverd. In overleg met de Raad voor de Rechtspraak wordt na de zomerperiode een nieuwe wervingsprocedure opgestart.”

Tot die tijd wordt de functie van rechtbankpresident in Noord-Nederland waargenomen door gerechtelijk bestuurslid Gerard Tangenberg.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.