Tientallen busjes gestolen en gestript: drie leden No Surrender aangehouden in Vledder en Noordwolde

Foto: ProNews

Drie mannen van 63, 39 en 26 jaar zijn dinsdagochtend aangehouden in Vledder en het Friese Noordwolde. De drie, lid van motorclub No Surrender, worden verdacht van heling, witwassen en deelname aan een criminele organisatie.

Het gaat om mannen uit Vledder en Noordwolde. Ze worden ervan verdacht op bestelling bedrijfsbussen te hebben laten stelen in de regio Arnhem en Amsterdam die in loodsen in Steenwijk, Vledder en Noordwolde werden gestript.

De onderdelen werden verhandeld. Ruim vijftig busjes zijn te traceren naar de verdachten, de totale kostenpost van de aangevers bedraagt 430.000 euro. Dat bedrag wordt verhaald.

In totaal worden dinsdag op vijf locaties in Noordwolde, Vledder en Steenwijk doorzoekingen gedaan. In Steenwijk is de complete voorraad van een autobedrijf in beslag genomen.

Melding bij Meld Misdaad Anoniem

De aanhoudingen volgen na een langdurig onderzoek dat in oktober 2018 begon met een melding bij Meld Misdaad Anoniem. Een tipgever dacht te weten dat er gestolen auto-onderdelen werden verhandeld bij loodsen in de Friese plaatsen Wijnjewoude en Noordwolde.

Dat bleek te kloppen, de loodsen werden leeggehaald. Naar aanleiding van die zaak werd een uitgebreider onderzoek gestart en kwam de recherche de verdachten op het spoor.

Inwoners Noordwolde voelden zich geïntimideerd

Volgens de politie zijn de drie verdachten lid van de verboden motorclub No Surrender, en bekleden ze ook posities binnen de club. De politie zegt ook signalen te hebben gekregen dat de drie zich in Noordwolde dominant gedroegen en inwoners zich geïntimideerd voelen. De politie sluit niet uit dat er meer verdenkingen tegen de drie volgen.

Burgemeester Van de Nadort van Weststellingwerf (waaronder Noordwolde valt): ,,Het is onaanvaardbaar dat lokaal een angstcultuur ontstaat omdat inwoners, ondernemers en ook medewerkers van de gemeente geïntimideerd en bedreigd worden. En ondernemers worden zo gedupeerd door oneerlijke concurrentie.’’

menu