Tijdens wandeling kun je meepraten over toekomst 't Ruige Veld in Rolde

Een nieuw bestemmingsplan moet meer duidelijkheid opleveren over wat kan en mag op 't Ruige Veld. Foto: Marcel Jurian de Jong

Tijdens een wandeling in de frisse buitenlucht kan iedereen meepraten over de toekomst voor het terrein ‘t Ruige Veld in Rolde.

De wandelingen in groepjes van vijf vinden vrijdag 26 juni plaats op dat lommerrijke terrein en moeten de gemeente Aa en Hunze informatie opleveren voor een nieuw bestemmingsplan voor het terrein. De uitnodiging van de gemeente is opgesteld in overleg met zorginstelling ‘t Ruige Veld, die de gelegenheid volgens een woordvoerder aangrijpt om er een open dag van te maken.

Aanvaringen met huidige gebruiker

‘t Ruige Veld aan de Asserstraat wordt gerund door Stichting Altijd Zorg, die met de gemeente en met de Inspectie Gezondheidszorg een aantal stevige aanvaringen en juridische procedures achter de rug heeft.

De aanvaringen gingen niet alleen over de kwaliteit van de zorg , die ver beneden de maat zou zijn, maar ook over de vraag of er op het terrein van de stichting mensen permanent mogen wonen. Een bezwaarschriftencommissie van de gemeente stelde onlangs na veel juridische touwtrekkerij vast dat burgemeester Anno Wietze Hiemstra hiertegen terecht optreedt.

Duidelijkheid over wat kan en mag

Volgens wethouder Henk Heijerman (Combinatie Gemeentebelangen) moet het nieuwe bestemmingsplan duidelijkheid verschaffen over wat kan en wat niet kan op het terrein. Hij gaat ervan uit dat het terrein een maatschappelijke bestemming behoudt. „Mijn inschatting is tenminste dat de omwonenden er geen behoefte aan hebben dat het bijvoorbeeld een woonbestemming krijgt. Het is een mooie groene plek, het is niet in hun belang dat het een woonwijk wordt.”

Het zou natuurlijk kunnen dat er mensen van elders wel denken dat ‘t Ruige Veld een mooie plek is om te wonen, erkent Heijerman, maar dan zal de mening van de omwonenden bij de gemeente toch zwaarder wegen, verwacht hij.

„Wij werken graag aan het nieuwe bestemmingsplan mee, omdat dit voor ons ook meer duidelijkheid schept”, zegt de woordvoerder van Altijd Zorg. „Daarnaast vinden wij het een goed idee dat omwonenden bij ons een kijkje kunnen nemen. We zullen hen ontvangen met een kopje koffie en een plakje cake erbij.”

Spookpark

In het nieuwe bestemmingsplan wordt ook het zogenoemde spookpark meegenomen, dat ook aan de Asserstraat van Rolde ligt. Op dit terrein begon in 2002 de bouw van een fraai bungalowparkje, maar omdat er geen vergunning voor permanent wonen was, kwam de bouw stil te liggen. De eerste bouwsels zijn nu compleet overwoekerd door de natuur. Ook op dit punt kan het nieuwe bestemmingsplan dus meer duidelijkheid opleveren. loading

Het terrein van ‘t Ruige Veld is eigendom van Green.DNA. Een woordvoerder van het vastgoedbedrijf wil niet reageren op de plannen van de gemeente, maar zegt wel hierover in goed overleg te zijn met bureau HKB Stedebouwkundigen. Dit bureau helpt de gemeente met het opstellen van het nieuwe bestemmingsplan.

menu