Tijdrit van 500 kilometer op de racefiets door Drenthe

Een fietstijdrit van 500 kilometer over het oude TT-parcours. Het idee voor de Time Trail Drenthe 500 komt uit de koker van John Franke, oud-directeur van de Prins Bernhardhoeve in Zuidlaren.

Op 12 augustus moet de tijdrit van start gaan voor toerwielrenners die van een uitdaging houden. Na een nacht fietsen is na 24 uur de finish. Dan moeten de 500 kilometer door Drenthe zijn afgelegd. De route loopt langs Assen, Rolde, Borger en Hooghalen, grotendeels over het parcours waarop in de jaren 1925 tot 1954 de TT werd verreden.

Fanpark

Deelnemers moeten rondjes van 50 kilometer afleggen. ,,We rijden het parcours rechtsom, dan heb je minder oversteken. Dat hebben we geleerd van pakketbezorger DHL”, zegt organisator John Franke. Start- en finishplaats is Borger waar een fanpark wordt ingericht. Franke: ,,We weten nog niet precies waar in Borger. We zijn nog in overleg. Dat is mede afhankelijk van een grote sponsor.”

Volgens Franke kunnen deelnemers ‘in de stijl van Tom Dumoulin’ hun kwaliteit als tijdrijder testen. Het maakt niet uit of de tocht op een gewone racefiets of op geavanceerde tijdritfiets wordt verreden.

Een uitdaging

De TT Drenthe 500 kan ook met een groepje van vijf deelnemers in estafettevorm worden afgelegd. Na elke ronde van 50 kilometer is er een aflossing. ,,Het is geen formele wedstrijd, maar een uitdaging.” Aan de eerste editie is een limiet gesteld voor het aantal deelnemers. ,,We laten we maximaal duizend deelnemers toe.”

De individuele deelnemers hoeven niet in een keer de 500 kilometer af te leggen. ,,We laten we deelnemers ook rusten. We denken aan twee keer een uur.”

Time Trail Drenthe 500 is weer een nieuwe loot aan de wielerevenementen in Drenthe. Vorig jaar ging er een fietstoertocht over de VAM berg en dit jaar is er lange tocht over de Drentse veldkeien gepland. ,,Een evenement voor extreem lang rijden op de racefiets is er nog niet”, verklaart Franke.

Bekende fietsprovincie

Hij was zelf verdienstelijk wielrenner en stapt nog regelmatig op de fiets. ,,Ik heb meegedaan aan de Veldslag om Norg. Dat is net als Drenthe 200 voor mountainbikers een groot succes.” In de wielerwereld heeft Franke veel contacten overgehouden en zo kwam het balletje aan het rollen voor de extreem lange tijdrit. ,,Drenthe is bekend als fietsprovincie en van de TT. In de TT Drenthe 500 hebben we beide gecombineerd.” Hij werkt samen Roelof de Jonge uit Borger van Wielertraining Noord. ,,Die organiseert ook wielerreizen naar het buitenland.”

Meer info: ttdrenthe500.nl

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.