Tijgermug duikt op in Assen

Bij een bandenhandel in Assen is eind juni een tijdens een controle door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een Aziatische tijgermug aangetroffen.

Ziektes

De NVWA heeft maatregelen genomen om de mug te bestrijden. Omwonenden zijn per brief op de hoogte gesteld en hebben informatie over het insect gekregen. De muggen leggen namelijk ook graag eitjes in kleine bakjes met een laagje water zoals emmertjes, bloempotten en regentonnen.

De tijgermug kan infectieziekten als knokkelkoorts overbrengen. De kans is klein dat de prikmug daadwerkelijk een ziekte bij zich draagt. Desondanks wordt de exoot bestreden, om te voorkomen dat hij zich hier permanent vestigt.

Autobanden

Het is sinds 2013 de vierde keer op rij dat de tijgermug in Assen opduikt bij een bandenhandel. Geen toeval, want de muggen leggen vaak eitjes in autobanden waar een restje water in ligt. Via import komen de banden vervolgens in Nederland terecht.

Oorspronkelijk komt de tijgermug uit Azië, maar door internationale handel komt het insect ook al in Frankrijk, Spanje en Italië voor.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.