Tiki taka Touzani komt... niet

Balkunstenaar Soufiane Touzani zou dinsdag een sportieve week bij het asielzoekerscentrum aan de Schepersmaat in Assen afsluiten. Maar tot ieders teleurstelling kwam niet hijzelf, maar zijn ‘team’ opdagen.

„Jongens en meisjes, komen jullie? Kom nou!” Hoe hard ze ook hun best doen, echt warm lopen de jongens en meiden van het asielzoekerscentrum nog niet voor een voetbaldemonstratie. En geef ze eens ongelijk, nu ze zien dat de beloofde wereldberoemde freestylevoetballer er toch niet is.

Team Touzani

Niet Touzani zelf, maar twee jongens van zijn ‘team’ Los Barrenderos zijn naar Assen gekomen voor een potje pannavoetbal. Het is een beetje alsof je een band boekt, maar alleen de bassist en drummer krijgt voorgeschoteld. „De barbecue in de schaduw lijkt nu wat aantrekkelijker. Zeker als je op dit moment na lang wachten eindelijk aan de beurt bent”, verklaart Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA)-medewerker Jacqueline Engbers de wat trage doorstroom naar het veldje.

Toch is het reuze gezellig op het terrein. Het eten smaakt goed, de bewoners draaien zelf muziek (die lekker hard door de speakers knalt) en de allerkleinsten vermaken zich op de opblaasbare buikschuifbaan. Ondertussen lijkt de lokroep van de bal toch onweerstaanbaar, want nu ‘team Touzani’ maar vast begonnen is, stroomt het veldje toch nog aardig vol.

De ‘Heroes’ van het azc

„Al met al is het een mooi eindfeest van een leuke en sportieve week”, vindt Engbers. „Heel veel lokale sportverenigingen en andere organisaties hebben ons geholpen. Zo hebben de voetballers van de Asser Boys een clinic gegeven, hebben we gebasketbald, een pilonvoetbaltoernooi georganiseerd en de scouting verzorgde een spelmiddag.”

Bij de organisatie krijgt het COA hulp van de jonge bewoners zelf. Acht jonge ‘Heroes’ zorgen ervoor dat alles gladjes verloopt. „Als ik de kinderen zo veel plezier zie maken, maakt me dat helemaal blij”, vertelt de zeventienjarige Salem Russom. Ze woont nu drie maanden in Nederland, na gevlucht te zijn uit Eritrea. „Samen maken we er een heel gezellige week van.”

Zij en haar mede-heroes delen iets te drinken uit, houden een oogje in het zeil en als er ergens ruzie ontstaat, helpen zij om het bij te leggen. „Maar vaak is dat niet nodig”, zegt Rahman Said (16) uit Syrië. „Iedereen gaat heel goed met elkaar om, waar ze ook vandaan komen. Het is echt heel fijn om dit te doen. We verdelen de taken een beetje en vormen een heel goed team. Ik zou dit heel graag vaker willen doen.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.