Tiny houses in buitengebied Assen

Assen wil tiny houses bouwen in de buitengebieden. Op de foto een tiny house in Friesland. Foto DvhN.

De gemeente Assen praat met de provincie over het plaatsen van tiny houses. Er zijn meerdere locaties in beeld, maar daar mag niet zomaar gebouwd worden.

Eerder dit jaar was nog onduidelijk welke doelgroep de tiny houses zou willen bewonen. Uit onderzoek blijkt dat de doelgroep vooral bestaat uit mensen die een idealistische leefwijze nastreven met een duurzame en ecologische levensstijl dicht bij de natuur.

Waardevolle toevoeging voor buitengebied

Daarom zijn er verschillende locaties in een groene omgeving in beeld voor de tiny houses. De beoogde locaties liggen allemaal in het buitengebied rondom Assen. Volgens de regels van de provincie mogen hier echter geen woningen worden gebouwd.

De provincie heeft aangegeven dat er wellicht wel mogelijkheden zijn voor bebouwing wanneer de tiny houses een waardevolle toevoeging kunnen zijn voor het buitengebied. Om hier meer duidelijkheid over te krijgen moet de gemeente de locaties verder in beeld brengen, zodat er een goed overzicht ontstaat van wat er per locatie moet gebeuren. Op basis daarvan zal de provincie een besluit gaan nemen. Om hoeveel tiny houses het dan zal gaan is nog niet bekend.

Verschillende locaties

Er wordt al enkele jaren gesproken over tiny houses in Assen, maar vooralsnog is er nog geen duidelijkheid over op welke termijn de woningen gebouwd moeten worden. In 2016 werd in de gemeenteraad voor het eerst over dit plan gesproken. Verschillende potentiële locaties passeerden de revue. In eerste instantie was het de bedoeling dat de woningen zouden verrijzen aan de Havenkade, maar hier is inmiddels geen sprake meer van.

Later werd het Acmesa-terrein in de buurt van het station als optie genoemd. Nu lijkt het er dus op dat de tiny houses buiten de stad gebouwd zullen worden.

menu