De beruchte TT-campings zijn verboden, maar op de reguliere campings in Witten zijn de eerste TT-gangers toch gearriveerd. ,,We hebben maanden geleden al een plekje gereserveerd.”

Piet de Jong (70) uit Hollandscheveld zit in de voortent van zijn caravan op boerencamping Buitenpret in Witten. Een petje voorzien van een speldje met een Suzuki op zijn hoofd. Hier zit een motorliefhebber. ,,Ik ben heel wat jaren naar de TT geweest. Hoeveel jaren? Heel veel.” Zijn vrouw Alie ligt nog op bed in de caravan. Ze hebben immers vakantie.

De Jong en zijn vrouw stonden met familie en vrienden jarenlang op TT-camping Oostra, vlak bij het circuit. ,,Daar hadden we een eigen straatje. Mijn schoonvader Anne Rispens bezocht de TT meer dan 65 jaar, hij is dit jaar overleden. We hebben gisteravond het glas op hem geheven.”

Het is een stuk rustiger

Nu de TT-campings rond Assen zijn verboden, is De Jong neergestreken op de Vekabo-camping in Witten. ,,Het is een stuk rustiger dan bij Oostra, waar de jongeren tot drie uur ‘s nachts door feestten. Het is even wennen, maar ook wel eens lekker.” Enkele maanden geleden is de kampeerplek op Buitenpret al gereserveerd. ,,Toen was het nog onduidelijk of er publiek tijdens de TT aanwezig mocht zijn. We hebben de gok genomen en goed gegokt. We hebben kaarten voor de wedstrijddag. Een lot uit de loterij.”

Tijdens de TT mogen 11.500 bezoekers naar de trainingsdagen en wedstrijddag. Een groot contrast met de ruim 100.000 bezoekers die normaal gesproken op de racedag op de tribunes zitten. Alle bezoekers moeten een coronatest ondergaan. Elke toeschouwer zit met zo’n duizend anderen in een bubbel met eigen zitplaats, parkeerplaats en looproute. De Jong: ,,Wij laten ons zaterdagmiddag testen in Assen. Als de neus goed is zitten we zondag in de Geert Timmerbocht, in bubbel 4.”

Maar 25 plekken in plaats van 350

Op camping Buitenpret staan de caravans keurig opgesteld langs de rand van het terrein. Het zijn er nog geen 25, het maximale aantal dat Ella en Wolter Snippe dit jaar tijdens de TT op hun camping mogen toelaten. ,,Normaal gesproken staan er 350 caravans en tenten tijdens de TT. Ruimte zat, maar we mogen niet meer helaas. Met honderd plekken was ik tevreden geweest”, zegt Ella.

Alle 25 plekken voor de TT-week zijn gereserveerd. Er stiekem een caravan bijzetten gaat niet, want de controle is streng. Ella Snippe moet nee verkopen aan TT-gasten die bellen voor een plekje of spontaan langskomen. ,,Ik voorzie grote problemen de komende dagen en denk dat bezoekers gaan wildkamperen. Alcohol erbij en als je dan gaat handhaven kan dat wel eens uit de hand lopen.”

Aardappels op weiland camping Jan en Bertha

De bekende TT-camping Jan en Bertha aan de Witterhaar bruist normaal gesproken in de TT-week. Het weiland dat anders vol staat met tenten en oude caravans, is nu een aardappelveld geworden. Eigenaar Jan Karssens heeft een strook gras langs de afrastering laten zitten en die net gemaaid. ,,Voor een mini-camping eventueel, maar dat lukt dit jaar niet meer.”

Voor Karssens geen TT-camping en vorig jaar ook al niet toen de races zijn afgeblazen. ,,Ik word continue gebeld door gasten die willen kamperen en neem de telefoon al niet meer op. E-mails bekijk ik ook niet meer. Waar die mensen naartoe moeten? Ik weet het niet. Het scheelt ons een mooi stukje inkomen, maar gelukkig hebben mijn vrouw en ik een baan. Ik ga zondag met wat vrienden naar de races kijken op een tv in de schuur.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
TT