Naar schatting 100.000 postpakketten met drugs gaan jaarlijks naar het buitenland. Ook een Assenaar heeft zich volgens het OM samen met een man uit Groningen schuldig gemaakt aan deze vorm van drugshandel.

Tegen de Assenaar (28) is zes jaar gevangenisstraf geëist voor het runnen van een drugslijn vanuit Nederland naar Denemarken. Woensdag doet de rechtbank in Assen uitspraak in de strafzaak tegen deze verdachte en een medeverdachte (34) uit Groningen. Tegen hem is vier jaar geëist. Van zeker 200 kilo kan volgens de officier van justitie worden bewezen dat zij dit in een maand tijd via een postpakketservice naar Denemarken hebben gestuurd.

Het rechercheonderzoek begon op 13 september 2016. Toen werden twee pakketten ingeleverd voor verzending naar Denemarken bij een inleverpunt van DPD bij een tankstation in Meppel. De man die de pakketten kwam inleveren gedroegen zich vreemd. Hij probeerde bewakingscamera’s te ontwijken. Omdat medewerkers van DPD de boel niet vertrouwden, werd onderzoek ingesteld. De pakketten bleken een kilo coke en 19,5 kilo amfetamine te bevatten.

Deense opsporingsautoriteiten

Naar het adres in de Deense plaats Ikast, dat op de twee postpakketten stond, waren eerder ook al twaalf pakketten gestuurd. De Deense opsporingsautoriteiten doorzochten de woning waar de pakketten waren aangenomen door de bewoner. Bij die doorzoeking werd onder andere ruim 15 kilo amfetamine en bijna een kilo heroïne gevonden.

Uit laboratoriumonderzoek bleek dat de in Denemarken en in de Nederland onderschepte partijen amfetamine met grote waarschijnlijkheid afkomstig zijn van dezelfde productiepartij. De verdachte uit Assen is volgens het OM herkend als de persoon die pakketten ter verzending heeft ingeleverd. De Assenaar wist naar zijn zeggen niet dat het om drugs ging. De Groninger verdachte zegt dat hij alleen betaald is door de Assenaar voor het online bestellen van verzendlabels.

Deen veroordeeld tot 14 jaar cel

De twee verdachten zijn al geruime tijd op vrije voeten in afwachting van de uitkomst van hun strafproces. Dat geldt niet voor de Deense ontvanger van wat vermoedelijk de drugspost van de Assenaar is. In Deense media staat dat de destijds 28-jarige Deen in mei 2017, een half jaar na de vondst van de drugs in zijn woning, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 14 jaar.

Tijdens zijn strafproces weigerde hij iets te zeggen over de transporten van amfetamine en cocaïne vanuit Nederland, ook al stonden zijn naam en adres op de pakjes. Hij legde uit dat hij in Nederland gewoon wat gebruikt gereedschap had besteld voor zijn pas opgestarte metselbedrijf: „Iemand moet mijn naam misbruikt hebben”, zei hij. De Deense verdachte is veroordeeld voor invoer van 38 kilo kilo drugs. Hij ging tevergeefs in hoger beroep.

OM en politie willen legitimatieplicht bij versturen pakket buitenland

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zei onlangs dat hij gaat kijken hoe een einde kan worden gemaakt aan drugszendingen per post naar het buitenland. Het OM en de politie zien dat deze werkwijze van drugshandelaren toeneemt en willen daarom een legitimatieplicht voor het versturen van pakketten naar het buitenland. De post uit Nederland varieert van enveloppen met een paar gram cocaïne tot snoeppotten gevuld met 25 kilo xtc-pillen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe