Toeristeninformatie wordt gestroomlijnd

EMMEN Marketing Drenthe, Recreatieschap Drenthe en Stenden Hogeschool zoeken naar een nieuwe opzet van de Drentse toeristeninformatie.

Dat is nodig door de opheffing van Tourist Info Drenthe als overkoepelende organisatie voor de Toeristische Informatie Punten (TIP).

Die koepelorganisatie liep stuk op het gebrek aan inkomsten uit kaarten en folders. Toeristen halen informatie vooral van internet en via apps. De lokale TIP’s voorzien wel in een duidelijke behoefte, maar dan vooral voor de lokale situatie.

Het Recreatieschap heeft voorlopig de rol overgenomen van de opgeheven koepel, maar vooralsnog staat de webshop van de organisatie op halt.

Dick Dijkstra van Recreatieschap Drenthe heeft nog geen zicht hoe de nieuwe samenwerking eruitziet. Dat hangt af van een onderzoek van hogeschool Stenden, die de opties op een rij zet. Eind dit jaar verwacht Dijkstra een beslissing.

Vast staat wel dat de TIP’s gewoon blijven bestaan. „Het gaat erom dat we de provinciale informatievoorziening stroomlijnen. We willen meer denken vanuit de recreant. De vraag is hoe we de juiste informatie op de juiste plek krijgen”, aldus Dijkstra.

De tijd lijkt daarbij rijp dat de gemeenten – de belangrijkste financiers van de toeristeninformatie – niet meer alleen naar hun eigen gebied kijken, maar denken in regio’s. Voorzitter Eric van Oosterhout van het recreatieschap proeft daarin voortgang. „Toeristen komen niet naar een gemeente, maar naar een gebied. Dus niet Aa en Hunze, maar de Hondsrug. Daar moet je de informatievoorziening op aanpassen.”

Digitale informatievoorziening is tegenwoordig leidend, maart volgens Dijkstra is het een misvatting dat er geen behoefte meer is aan informatie op papier. Dé oplossing is er dan ook nog niet. Dijkstra wijst erop dat ook andere provincies kampen met de vraag hoe je toeristen het beste van informatie kunt voorzien.

Dat die nodig is staat vast. De recreatie in Drenthe is goed voor pakweg een miljard euro omzet per jaar en zo’n 15.000 banen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.