Ton Baas vervangt burgemeester Piet van Dijk (Aa en Hunze) tot hij beter is

De gemeente Aa en Hunze krijgt een waarnemend burgemeester. Ton Baas (71) neemt de zaken waar zolang burgemeester Piet van Dijk ziek is.

Dat maakt Bertus Reinders, voorzitter van de vertrouwenscommissie van de raad in Aa en Hunze, donderdag tijdens de raadsvergadering bekend. De raad van Aa en Hunze vergaderde vooraf in een besloten bijeenkomst.

Baas is door commissaris van de Koning Jetta Klijnsma als tijdelijk vervanger aangesteld omdat Van Dijk op medisch advies voorlopig thuisblijft. Om Van Dijk alle tijd te geven voor herstel, en gezien de ambities van Aa en Hunze, heeft Klijnsma besloten per 1 juli een waarnemer aan te stellen.

Van Dijk sinds 28 mei ziek

Van Dijk meldde zich 28 mei plots ziek. De officiële lezing van zijn afwezigheid is ‘vanwege omstandigheden in de privésfeer’. Later legt hij uit dat hij ‘even gas terug moet nemen’ en verklaart hij dat hij na zijn periode als wethouder in Opsterland wat meer rust had moeten nemen.

Burgemeester Van Dijk van Aa en Hunze zit ziek thuis, maar 'wat er ook gebeurt, het ligt niet aan Piet'
Lees verder

Volgens ingewijden speelt er meer. Het zou niet soepel lopen in Aa en Hunze met Van Dijk aan het roer. Het zou schuren tussen hem en zijn collega’s in het college. Hier gaat Reinders verder niet op in.

Het gemeentebestuur wenst Van Dijk sterkte met zijn herstel en hoopt dat hij snel zijn taken weer op zal pakken. Ze zijn blij met Baas als waarnemer. Hij maakte donderdagmiddag kennis met het bestuur van Aa en Hunze.

Sporen in politiek ruimschoots verdiend

Baas heeft zijn sporen in de politiek ruimschoots verdiend. De geboren Groninger was gedeputeerde en Statenlid in Friesland. Daarnaast is hij waarnemend burgemeester geweest in Opsterland, Dongeradeel en Boarnsterhim. Vorig jaar december nam hij afscheid als waarnemer van Midden-Drenthe. Daar zat hij drie jaar, totdat Mieke Damsma werd benoemd.

In Midden-Drenthe kreeg hij van voormalig CdK Jacques Tichelaar de opdracht de verstoorde verhoudingen te verbeteren en iets te doen aan het probleemdossier Oranje. In het 140 inwoners tellende dorp zouden 700 extra vluchtelingen worden opgevangen. Mede dankzij Baas kwamen de vluchtelingen er niet. De organisatie Binnenlands Bestuur roept Baas in 2016 uit tot ‘beste burgemeester van een kleinere gemeente’.

Baas gaf bij zijn afscheid in Midden-Drenthe al aan beschikbaar te blijven als waarnemer, liefst voor een baan in het Noorden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.