Topjaar voor Herinneringscentrum Kamp Westerbork

170.000 mensen bezochten het afgelopen jaar Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Het Herinneringscentrum is blij met dit aantal. ,,De belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog blijft onverminderd groot.”

,,170.000 is heel veel voor een ‘gewoon’ jaar”, vertelt woordvoerder Hilde Boelema van het Herinneringscentrum. Ter vergelijking: in 2016 trok het Herinneringscentrum 165.000 mensen, in 2014 148.000.

Alleen in recordjaar 2015 trok het Herinneringscentrum meer bezoekers: 172.500. ,,Dat was een jubileumjaar, waarin onder andere is stilgestaan bij de bevrijding van Westerbork."

Douwe Bob en Vrijheidslezing

Evenementen waarop veel bezoekers afkwamen was de jaarlijkse Dodenherdenking, met aansluitend een optreden van zanger Douwe Bob.

Ook de Vrijheidslezing van Eva Schloss, de stiefzus van Anne Frank, trok een volle zaal. ,,Daarvoor hebben we veel mensen moeten teleurstellen”, zegt Boelema. 300 mensen meldden zich aan.

Westerborkfilm

Het Herinneringscentrum kwam daarnaast in het nieuws met de 3d-reconstructie van het kampterrein en de opname van de Westerborkfilm in het UNESCO Memory of the World Register.

Komende jaren organiseert het Herinneringscentrum verschillende activiteiten rond de Westerborkfilm. Daarnaast staat 2018 in het teken van het verzet. Ook rondom dat thema wordt veel georganiseerd.

Het museum is gesloten tot en met 26 januari 2018. Het kampterrein is wel toegankelijk.

Op zaterdag 27 januari gaan de deuren van het museum weer open, dan is de tentoonstelling De Namen van de Amsterdamse kunstenaar Bart Domburg te zien.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.