Torenhoge energienota wekt woede flatbewoners in Emmen

Een groep bewoners van een flat in Emmerhout hekelt de energierekeningen die zij voor de kiezen krijgen. Volgens hen kloppen de nota’s van geen kant en kan het niet anders dan dat de meters niet deugen. Een deel van hen weigert te betalen.

De appartementen hebben zogeheten blokverwarming: één centrale cv-ketel verwarmt alle ruimtes in het complex. Op de radiatoren zitten digitale meters, die de warmte meten en die op afstand worden uitgelezen.

Volgens de bewoners, deels huurders en deels eigenaren, gaat daarbij veel mis. Zo zijn de rekeningen voor hen oncontroleerbaar, onder meer doordat wordt gerekend met eenheden die niet gelijkstaan aan kubieke meters. Niemand weet waar de eenheden wél voor staan.

Eindafrekening van 3400 euro

Daar komt bij dat meerdere eigenaren de afgelopen jaren onlogisch veel geld moesten bijbetalen aan het eind van het jaar. Zo kreeg het echtpaar Klaren een eindafrekening van 3400 euro, bovenop de maandelijkse voorschotten van 100 euro. Het jaar erop lieten ze de radiatoren op de slaapkamers dicht, maar moesten weer ruim 3400 euro toeleggen. Ook op de afgesloten radiatoren is verbruik geregistreerd, en fors ook.

,,Dit kan niet kloppen’’, zegt Hijlke Klaren. ,,Maar ISTA, het bedrijf dat de meters heeft geleverd, zegt doodleuk dat de meters goed zijn.’’

Bijbetalen

Een bovenbuurman moest bijna 800 euro bijbetalen, terwijl hij amper thuis is vanwege werk in het buitenland en pas in augustus in de flat kwam wonen. Een onderbuurvrouw kreeg een eindafrekening van 440 euro extra voor een mini-appartementje met één slaapkamer. En zo zijn er meer voorbeelden.

Bewoner Rinus Bouwmeester bewaarde alle overzichten en constateert: ,,Het verbruik gaat volstrekt onlogisch op en neer. Het ene jaar krijg ik 400 euro terug; het andere moet ik 500 euro bijbetalen, ook zonder strenge winter. Dit kán gewoon niet kloppen.’’

‘De meters zijn goed’

Flatbeheerder ACM Vastgoed, die de energienota’s stuurt, wil niet reageren en verwijst door naar ISTA Nederland. Daar zegt woordvoerster Mariëlle Post de ontevredenheid in de flat te betreuren, maar stelt meteen dat de meters goed zijn. ,,Wij hebben ze gecontroleerd. ACM geeft ons de totale kosten door. Die verdelen wij over de bewoners aan de hand van eenheden die de meters hebben geregistreerd. Dit zijn verhoudingseenheden. Het verbruik van een bewoner zegt alleen iets over zijn verbruik ten opzichte van het totaalverbruik in de flat.’’

ISTA wil samen met ACM in gesprek met de betreffende bewoners.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe