Tot 15 jaar cel geëist voor doden Koert Elders bij overval Gees

Voor het om het leven brengen en overvallen van de 69-jarige Koert Elders uit Gees is donderdag in de rechtbank in Assen tot 15 jaar gevangenisstraf geëist.

In de vroege ochtend van 30 juni 2016 drongen volgens de officier van justitie tenminste drie gewapende verdachten het huis in Gees binnen, waar Elders met zijn vriendin woonde. De daders eisten geld en gebruikten zoveel geweld dat recreatiebungalowverhuurder Elders (69) kort erna overleed.

Ze wisten dat er een kluis met geld in huis was, stelt de officier. De vierde verdachte, heeft mogelijk met nog een man, op de uitkijk gestaan. Er wordt gevraagd naar de kluizen met het bungalowgeld. De vrouw moet met een overvaller mee naar een kluis in het kantoor. Er wordt geld en sieraden uitgehaald.

Dodenlijst

,,Wie heeft de tip gegeven? In wiens opdracht is hier gehandeld? Die vraag gaat niet beantwoord worden”, zei de officier. ,,De verdachten ontkennen of leggen onvolledige verklaringen af om een veroordeling te ontlopen of om een lagere straf te krijgen.”

De officier constateert dat het er ook op lijkt dat de verdachten niet durven te praten over wat er is gebeurd. ,,Een belastende verklaring over de anderen kan hen duur komen te staan. Een van de verdachte heeft gezegd dat hij op de dodenlijst zou komen te staan als hij zou praten. Eens te meer blijkt dat de overval is gepleegd vanuit een hard crimineel milieu.”

Van drie verdachten zijn DNA-sporen gevonden. Het gaat om Amsterdammer Abdelhak B. (28), Antwerpenaar Yero V. (22) en de Belg Anouar K. (27), zonder vast adres. V. is de enige die bekend heeft dat hij bij de overval betrokken is geweest. Maar V. ontkent dat hij geweld heeft gebruikt tegen de mannelijke bewoner.

De officier stelt dat zij alle drie in de woning zijn geweest en betrokken waren bij het geweld. Van de vierde verdachte Fidan J. (25) uit Borgerhout bij Antwerpen is geen DNA gevonden. Hij zat voor de overval wel bij de medeverdachten in de auto en zijn telefoon is kort voor het misdrijf opgevangen door een zendmast in de buurt van Gees. ,,Hij heeft op de uitkijk gestaan.”

Traumatische bloedingen in hersenen

Tegen B. en K. is vijftien jaar cel geëist, tegen V. 13 jaar en tegen J. 12 jaar. De officier van justitie zegt dat uit onder meer telecomgegevens blijkt dat de vier verdachten elkaar kennen uit het criminele circuit. ,,Ze hebben de overval samen voorbereid en uitgevoerd. Ze zijn in tenminste twee auto’s vanuit Amsterdam en Den Haag naar Gees gereisd.”

De vriendin van Elders werd ook bedreigd met een vuurwapen, geslagen en vastgebonden. Zij overleefde de overval wel.

Uit onderzoek door een forensisch patholoog blijkt dat haar overleden partner een gebroken neus, een gebroken oogkas, gebroken ribben en een gescheurde milt had en traumatische bloedingen in de hersenen. Hij had bloeduitstortingen over zijn hele lichaam.

Volgens het onderzoeksrapport van de patholoog is Elders overleden door hard stompend geweld. Gegevens uit het rapport wijzen er volgens de officier op dat er bij het slaan van het slachtoffer voorwerpen zijn gebruikt.

Dadersporen

Het slachtoffer uit Gees verhuurde recreatiewoningen aan Poolse arbeiders. Zijn gewelddadige dood zorgde voor grote onrust onder de ruim 600 inwoners van het Drentse dorp, zeker toen er nog er nog geen daders in beeld waren.

In oktober 2016 werd de eerste verdachte opgepakt. Het DNA dat was gevonden op tape, waarmee het slachtoffer was vastgebonden, gaf een match met dat van de 28-jarige verdachte. Zijn DNA zat in een databank van justitie, omdat hij eerder is veroordeeld.

Ook van twee medeverdachten zijn DNA-sporen aangetroffen op of rond het lichaam van het slachtoffer in Gees. De sporen zijn volgens de officier onmiskenbaar als dadersporen aan te merken.

De officier: ,,Het was niet hun plan om hem te vermoorden. Maar ze hielden er wel rekening mee dat er geweld moest worden gebruikt. Ze hadden vuurwapens bij zich. Het geweld is door de drie verdachten samen gepleegd. De daders hebben een onherstelbaar leed berokkend. Er is geen greintje respect of mededogen getoond.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.