Tovertafel voor bewoners zorginstelling Vanboeijen

Sensoren en moderne elektronische snufjes in de nieuwe woonvorm van zorginstelling Vanboeijen aan het Terreplein geven de bewoners meer zelfstandigheid.

,,Hocus pocus!’’ Bewoner Cas van der Heide showt vol trots de nieuwe tovertafel die installateurs Roosdom Tijhuis en Van der Weerd Vanboeijen hebben gegeven voor de nieuwe woonvorm aan het Terreplein in Kloosterveen in Assen.

De tovertafel is een soort beamer die voorzien is van allemaal sensoren. De beamer projecteert allerlei afbeeldingen op de onderliggende tafel, waarmee de bewoners met een verstandelijke beperking kunnen spelen. Dat kan bijvoorbeeld sjoelen zijn. Voordeel is dat de stenen niet binnen de kortste keren door de kamer vliegen. Zo zijn er volgens woordvoerster Gonda de Vries meer elektronische voorzieningen die de bewoners maximale vrijheid bieden.

Een ingenieus systeem geeft hun maximale bewegingsvrijheid binnen het complex, zonder dat ze weg kunnen lopen. Vrijdag opende Cas samen met medebewoner Harm Radema officieel het complex, waar ze al enige tijd wonen. ,,Voorheen zaten ze op andere locaties in de wijk en moesten ze met de taxi naar hun werk’’, vertelt bestuursvoorzitter Annette Imhof van Vanboeijen. ,,Nu wonen ze er vlak bij en kunnen ze er zelfstandig naar toe.’’

Het nieuwe complex biedt ruimte aan 32 bewoners, verdeeld over twee woonlagen. Er zijn vier gemeenschappelijke woonkamers. Voorts is er ruimte voor dagbesteding, zowel voor de bewoners als voor cliënten van buiten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.