Tractorpullingteam Eext achtste bij EK-finale

Exception, het tractorpullingteam uit Eext, deed zondag mee aan de EK-finale in het Engelse Eccleston. Dat liep niet helemaal zoals gehoopt. We spreken coureur Mark Blom op de boot terug naar huis.

Hoe ging het?

,,Niet helemaal naar verwachting, eigenlijk. Ik had twee pogingen nodig om een full pull te halen, een voorwaarde om de finale te mogen rijden. Hoewel dat uiteindelijk lukte, kregen we in de finale te maken met motorproblemen. We hadden ingezet op een plek in de top vijf en zijn uiteindelijk achtste geworden.”

In juli werd in Eext het Grand national Tractor Pulling georganiseerd. Een thuiswedstrijd voor jullie, maar de prestaties vielen tegen. Hoe kijk je terug op het seizoen?

,,In het algemeen was het een superseizoen. We hebben echt ingezet op de Europese competitie. Daarom zijn we bij de Nederlandse wedstrijden meer gaan proberen. We hebben bijvoorbeeld gereden met andere bandenspanningen, rijstrategieën en wisselende tactieken. Dat zie je ook terug in onze resultaten. We hebben ook twee Nederlandse wedstrijden gemist om de match in Engeland te kunnen rijden. Doordat we ons volledig ingezet hebben op het EK hebben we ook meer schade gereden, het was dus wel een duur seizoen.”

Is het seizoen nu voor jullie afgelopen?

,,In Nederland loopt het seizoen van mei tot en met september. Er is nog één wedstrijd, in Alphen. Het hangt van de schade aan de motor af of we die nog kunnen rijden. We deden vanmiddag een eerste inventarisatie en de schade leek groot, dus ik denk dat dit de laatste wedstrijd van het seizoen was.”

Hebben jullie concrete doelen voor de toekomst?

,,Dit team doet al sinds 1993 mee in de Nederlandse en Europese competitie en onze eindklasseringen zijn steeds constant. We eindigen eigenlijk altijd in de middenklasse. We zouden graag richting de top drie willen, maar daarvoor hebben we minstens een ton nodig.

Hoe zit dan?

,,Tractorpulling is vooral een mechanische en dus kostbare sport. In de winter staan we weer in de garage te sleutelen aan onze machine zodat de tractor steeds beter wordt, maar dat doen andere teams net zo goed. Om onze machine echt te kunnen verbeteren is veel geld nodig.”

Tot slot: Hoe zit je nu op de boot?

,,Zeer tevreden. Dat we met de besten van Europa mee mochten strijden was voor ons een kers op de taart. Het was fantastisch, we hebben echt alles gegeven.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.