Transferium plakt tegen snelweg aan

TYNAARLO Het geplande transferium De Punt krijgt een nieuwe plek pal naast de A28 aan. Tussen de snelweg en de oostelijke afrit komen tweehonderd parkeerplaatsen.

,,We zijn er nog niet, maar ik ben optimistisch’’, zegt gedeputeerde Henk Brink. Voor het opschuiven van het transferium in westelijke richting heeft de provincie de medewerking nodig van Rijkswaterstaat en het OV-bureau Groningen Drenthe.

Aannames en troebele verwachtingen

De beoogde locatie is minder belastend voor het aangrenzende Nationaal Park Drentsche Aa. Als het plan doorgaat, komt er een nieuwe oprit aan de oostkant en een nieuwe afrit aan de westkant van de A28. Aldus ontstaat een ongelijkvloerse aansluiting bij afslag 36.

Het is een verrassende ontwikkeling bij de aanleg van het omstreden transferium, waarvoor Provinciale Staten 12 miljoen euro beschikbaar stelden. Met één stem verschil ging de Drents Staten in december door de bocht. Er bestaat twijfel over het nut van het transferium. Het voorstel is gebaseerd op aannames en troebele verwachtingen. Een paar kilometer noordelijker ligt het transferium van Haren, dat onlangs werd uitgebreid van vijf- naar negenhonderd parkeerplaatsen.

Goedkeuring OV-bureau

Brink heeft de kritiek niet helemaal links laten liggen. Samen met de Milieufederatie Drenthe is een alternatief ontwikkeld. De voorgenomen plek (pal naast de snelweg en deels ook onder het viaduct) ligt nu wel buiten de begrenzing van het nationaal park. ,,We hebben goed geluisterd naar de signalen.’’

De nieuwe plek krijgt de goedkeuring van het OV-bureau. Voor de Q-liner is het wezenlijk dat het transferium binnen een enkele minuut te bereiken en weer te verlaten is. Busreizigers van Emmen willen zo snel mogelijk naar Groningen.

Passen en meten

Onder het viaduct komen wandel- en fietspaden die busreizigers snel van en naar hun auto geleiden. ,,Het is passen en meten’’, constateert Brink. Op een beperkte ruimte is een hele infrastructuur nodig, maar wegbeheerder en grondeigenaar Rijkswaterstaat staat niet afwijzend tegenover de nieuwe situatie. Het onderzoekt nog wat kan en niet kan, maar het alternatief komt er waarschijnlijk. Vooralsnog komt er ruimte voor tweehonderd parkeerplaatsen. Maximaal zijn vijfhonderd parkeerplaatsen mogelijk.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.