Het kampterrein bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Transportgegevens Kamp Westerbork vanaf vandaag voor iedereen online in te zien

Het kampterrein bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Transportgegevens van Kamp Westerbork en het vluchtelingenregister zijn vanaf vandaag openbaar te raadplegen op de website Oorlogslevens.nl. Het past in het streven van het Herinneringscentrum van het digitaliseren van oorlogsbronnen om online onderzoek makkelijker te maken.

Oorlogslevens.nl is een online zoekmachine waarmee de levensloop van mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog kan worden gereconstrueerd. Met de aangeleverde gegevens van Herinneringscentrum Kamp Westerbork wordt de geschiedenis van zowel het kamp als het vluchtelingenkamp overzichtelijker.

Over de MS St. Louis, razzia en stolpersteine

Zo is te vinden welke bewoners van het vluchtelingenkamp Westerbork met de boot St. Louis in Nederland zijn aangekomen. De boot zou met 900 Duitse joden vanuit Hamburg naar Cuba, maar werd daar geweigerd, net als in Amerika, waardoor de boot terug moest naar Europa. Frankrijk, Engeland, België en Nederland waren bereid hen op te nemen. De vluchtelingen kwamen aan in Rotterdam en werden over drie opvangplaatsen verspreid, zo ook in vluchtelingenkamp Westerbork.

Ook is er te vinden welke gevangenen van Kamp Westerbork zijn opgepakt tijdens de zigeunerrazzia op 16 mei 1944. Daarnaast is er informatie over stolpersteine voor het woonhuizen van weggevoerde bewoners van het Apeldoorsche Bosch er op te zoeken.

Digitaliseren oorlogsbronnen

Tientallen (internationale) organisaties, waaronder Herinneringscentrum Kamp Westerbork en het Nationaal archief en Arolsen Archives, leveren de data aan bij Oorlogslevens.

Het overdragen van de gegevens die eerder alleen op verzoek werden vrijgegeven, is het project ‘Een Naam en een Gezicht’ van het Herinneringscentrum. Dat werkt al jaren aan het digitaliseren van verschillende oorlogsbronnen die de zoektocht naar personen die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog toegankelijker maakt.

Zo zijn eerder 160.000 kaarten uit de Joodse Raad Cartotheek ingescand. Daarop staat persoonlijke informatie over joden tijdens de oorlog. Na 1945 zijn de kaarten gebruikt om vast te stellen wat er met elk van hen is gebeurd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu