Treant zint op alternatief om spoedhulpen in Hoogeveen en Stadskanaal te behouden

De Treant Zorggroep zint op een alternatief plan om de spoedeisende hulpen in Hoogeveen en Stadskanaal open te houden.

Dat stelt bestuurslid David Post in een persverklaring. De spoedeisende hulp-afdelingen van de ziekenhuizen van Treant voldoen niet aan strengere kwaliteitseisen. Minister Bruno Bruins (VVD) liet dinsdag in de Tweede Kamer weten dat hij geen uitzondering wil maken voor kleinere regionale ziekenhuizen.

Strengere richtlijnen ic's

De vereniging van kleine en middelgrote ziekenhuizen trok vorige week aan de bel over strengere richtlijnen voor de intensive cares en spoedhulpen. Treant voldoent al wel aan de opgeschroefde ic-richtlijn.

 ,,Toen duidelijk werd dat de ic-richtlijn aangescherpt zou worden, hebben we in overleg met de inspectie een alternatief model ontwikkeld’’, zegt Treant-bestuurder Post. ,,Die ruimte hebben we nu ook nodig om ook voor de spoedeisende hulpen een passende oplossing te vinden.”

Treant zag de strengere ic-richtlijn aankomen en heeft daarom de ic’s in Hoogeveen en Stadskanaal al omgevormd tot zogenoemde acute zorg-afdelingen, die dus niet aan de ic-eisen voldoen. Alleen in Emmen is een echte intensive care.

Minder gangbare oplossingen

,,We hebben de ruimte genomen voor een minder gangbare oplossing die wel voldoet aan de verscherpte eisen. En, nog belangrijker, met behoud van kwalitatief goede zorg voor onze patiënten”, zegt Post daarover.

Voor de spoedhulp wordt gedacht aan de verplichting altijd een spoeddarts met minimaal twee jaar ervaring aanwezig te laten zijn. ,,Dat soort aanscherpingen zijn te begrijpen maar ook nagenoeg onmogelijk in te vullen voor kleinere ziekenhuizen zoals Treant’’, zegt Post.

 ,,Wij gaan aan de slag om op een alternatieve manier dezelfde kwaliteit te kunnen leveren met als doel spoedeisende zorg al onze drie locaties te kunnen blijven aanbieden.”

'Laat ons zoeken naar alternatieve oplossing'

Er is volgens Post nog ruimte en tijd voor een alternatieve oplossing. De strengere eisen voor de spoedeisende zorg zijn nog in ontwikkeling en worden nog besproken met verzekeraars, zorginstituut, Inspectie en ziekenhuizen. Post: ,,Samen met andere ziekenhuizen uit het Noorden zullen we tegen al onze gesprekspartners zeggen: ‘geef ons de ruimte om voor onze regio passende oplossingen te vinden. Hogere kwaliteit voor onze patiënt is een mooi doel, de zorg bereikbaar en beschikbaar houden ook.’”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.