Donald Trump heeft een oorlogswet uit de jaren vijftig van stal gehaald om de productie van beademingsapparaten van onder meer Philips te versnellen. Daarmee wil de Amerikaanse president vooral toeleveranciers onder druk zetten.

Om Philips te helpen om zoveel mogelijk beademingsapparaten te maken, heeft de Amerikaanse president donderdagavond (Nederlandse tijd) de Defense Production Act in werking gesteld. Trump wil daarmee de toeleveranciers van Philips en vijf andere producenten van deze apparatuur dwingen om voldoende materiaal aan te leveren.

Vorige week uitte Philips nog grote zorgen over de wet die stamt uit de tijd van de Korea-oorlog. Het middel geeft de Amerikaanse president de macht om van ondernemingen te eisen dat ze bepaalde materialen produceren. Philips vreesde dat de Verenigde Staten (VS) daarmee beademingsapparatuur wilde claimen. De enige twee fabrieken waar het concern dergelijke essentiële apparatuur voor de behandeling van corona-patiënten zijn gevestigd in de VS. Daarmee zou de rest van de wereld mogelijk voor een belangrijk deel verstoken blijven van apparatuur.

Van Houten en Amerikaanse ministers

Om dat te voorkomen voerde Philips-topman Frans van Houten vorige week overleg met onder meer Amerikaanse ministers. Het concern had daarna goede hoop het confisqueren van apparaten te kunnen afwenden. Nu wordt de wet ingezet om toeleveranciers aan te sporen. Naast de leveranciers van Philips moeten ook die van vijf andere bedrijven, waaronder General Electric en Medtronic, gedwongen worden materiaal beschikbaar te stellen. Trump zei in een verklaring fabrikanten dankbaar te zijn voor het ‘opvoeren van hun productie in deze moeilijke tijd’. Philips wil tegen half mei de productie in de VS hebben verdubbeld, meldde het concern vorige week. Tegen het derde kwartaal moet dat een verviervoudiging zijn.

Amerikaanse gouverneurs en politici riepen Trump al langer op de oorlogswet te gebruiken om tekorten aan beademingsapparatuur te voorkomen. Intensive care-afdelingen in de Verenigde Staten dreigen de toestroom van coronapatiënten niet aan te kunnen door een gebrek aan beademingsapparatuur. Volgens deskundigen heeft de VS uiteindelijk tienduizenden extra apparaten nodig.

Kritieke Covid-19-patiënten

Wereldwijd is er grote vraag naar beademingssystemen. Nederland plaatste drie weken geleden een order voor 2.000 apparaten, waarvan 1.000 bij Philips. Inmiddels zijn de eerste 100 geleverd. Donderdag bestelde het ministerie van Volksgezondheid nog eens tientallen apparaten bij het Eindhovense bedrijf Ventinova Medical. Dat bedrijf levert beademingssystemen die vooral bij kritieke Covid-19-patiënten levensreddend moeten zijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus