Maandag ontsnapte een gedetineerde van gevangenis Norgerhaven in Veenhuizen, vermoedelijk door zich te verstoppen in een vrachtwagen. Kort nadat de ontsnapping werd opgemerkt, is de gedetineerde opgepakt in hte nabije Huis ter Heide. Onze geschiedenis kent een hoop spectaculaire ontsnappingen, dit zijn er vijf.

Door de lucht (1991, Leeuwarden)

loading

De eerste helikopterontsnapping in Nederland vond plaats in Leeuwarden. Op 18 februari landde een helikopter op de binnenplaats van gevangenis De Marwei. Slechts 20 seconden stond de helikopter aan de grond, waarna gedetineerde Halil Mehmet Havar het luchtruim koos.

De politie vond de helikopter een half uur na de onstapping terug op het vliegveld in Drachten. De gevangene en de piloot zouden er op een brommer vandoor zijn gegaan.

Een gerucht doet de ronde dat Havar nog met trots een kaartje naar de gevangenis in Leeuwarden stuurde, maar dat hij enkele jaren later in Istanboel (wederom voor drugstransporten) werd opgepakt en daar in de gevangenis zit.

Tussen de boeken (1621, Poederoijen)

loading

Een van de meest bekende ontsnappingen uit de vaderlandse geschiedenis is toch wel die van Hugo de Groot. De rechtsgeleerde en schrijver wist op ingenieuze wijze uit het Gelderse Slot Loevestein te ontsnappen. Omdat De Groot een bekende geleerde was, mocht hij tijdens zijn gevangenschap blijven studeren. Zodoende kreeg hij regelmatig een kist vol met boeken toegestuurd.

Op advies van zijn vrouw oefende De Groot avondenlang op het muisstil en opgevouwen in de boekenkist zitten. Meer dan twee jaar na zijn opsluiting verliet De Groot (al zittende in de boekenkist) het slot, waarna hij via Antwerpen naar Parijs vluchtte. Natuurlijk zat hij niet al die tijd in de kist. Nadat deze per boot naar Gorichem was gebracht, ging De Groot per koets verder.

Op klassieke wijze (1984, Amsterdam)

loading

De Bijlmerbajes is de Nederlandse gevangenis met de meeste ontsnappingen op haar naam. Dat de gevangenis in 1978 gepresenteerd werd als humane gevangenis, waar gevangenen meer vrijheid hadden en waar geen tralies voor de ramen zaten, was wellicht een voorbode voor problemen. Tientallen bajesklanten wisten te ontsnappen, omdat de ramen toch wat breekbaarder bleken dan gedacht.

In 1984 namen zeven gevangenen gelijktijdig de benen. Ze tikten met een biljartbal een ruit in en klommen langs een brandslang naar beneden. Daar klommen ze over de metershoge muur, om vervolgens de gracht over te zwemmen. Een van de gevangenen werd verkleumd uit de gracht gehaald, maar de zes anderen kwamen weg.

In de jaren negentig kwam er extra bewaking bij de Bijlmerbajes en werden de ramen alsnog van tralies voorzien. De architect was het er niet mee eens.

Binnen een week (1973, Leeuwarden)

loading

Kluiskraker en ‘moderne Robin Hood’ Aage Meinesz was snel klaar met de inrichting van zijn cel in gevangenis Blokhuispoort in Leeuwarden. Een week na zijn opsluiting in 1973 zagen voorbijgangers dat er uit een raam van het huis van bewaring een laken hing. De politie trof de cel van Meinesz leeg aan.

De meesterkraker had met hulp van buitenaf een thermische lans, waarmee hij ook brandkasten en kluizen open maakte, naar binnen weten te smokkelen. En daar wist hij wel raad mee. De gevangene smolt de tralies, klom naar buiten, ging over de muur en er vervolgens met een auto vandoor.

Vier maanden later werd Meinesz weer opgepakt en zat hij zijn gevangenisstraf van 4,5 jaar braaf uit. Overigens waren de bewakers zeer te spreken over hoe sympathiek en beleefd de kraker was. Hij werd destijds veroordeeld voor het stelen van 600.000 gulden uit de kluis van de Nederlandse Middenstandsbank in Helmond, waar hij wel alle particuliere kluisjes met rust liet.

Via een tunnel (2010, Breda)

loading

Een verfkrabber, drie weken voorbereiden, en één dag graven en scheppen. Dat is wat gevangene Hulda Kiel nodig had om in 2010 uit de Koepelgevangenis in Breda te ontsnappen.

Eerst groef Kiel anderhalve meter naar beneden, toen anderhalve meter rechtdoor en daarna (natuurlijk) weer omhoog. Daar moest ze nog wat zand en stoeptegels aan de kant duwen, vervolgens stond ze buiten. Helaas was de vrijheid van korte duur. Drieënhalve week later werd ze weer door de politie opgepakt. Daarna zat ze de resterende 21 maanden van haar celstraf uit.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe