Twee bomen gered, twijfel blijft over Asser plannen

Bewoners van de Oosterparallelweg in Assen halen opgelucht adem. Twee van vijf te kappen bomen worden alsnog gespaard. Toch blijft er twijfel over de plannen.

Bewoners van de Oosterparallelweg kregen vrijdag een brief in de bus waarin de kap van vijf bomen aangekondigd wordt. Ze moeten wijken voor de veranderingen in het stationsgebied. Daarmee zou deze week begonnen worden. Bewoner Peter van Beersum kon zijn ogen niet geloven en zocht meteen contact met het gemeentehuis.

Niet serieus

De bewoner van de straat aan de oostkant van het station voelt zich in de luren gelegd door de gemeente. Er zouden inspraakronden komen, maar hij en zijn buren hebben hier nooit wat van gehoord. „We worden niet serieus genomen en worden onvoldoende bij de plannen betrokken.”

Van Beersum is niet blij met de manier waarop de gemeente communiceert. „Wij waren in de veronderstelling dat er nog aanpassingen in het plan mogelijk waren. Maar nu lijkt het alsof de plannen er snel doorgedrukt worden.”

Informatieavond

De gemeente ziet dit anders, laat woordvoerder Martin de Bruin weten. „Er zijn meerdere informatieavonden geweest over de plannen rondom het station. Daarbij is ook ruimte gegeven om suggesties te doen en vragen te stellen.”

Ook wijst De Bruin erop dat het Groenplan Oosterparallelweg zowel in print als digitaal is verspreid. „Dan kun je verwachten dat er een keer begonnen wordt met de uitvoering van het plan. Bovendien moeten we voor 15 maart beginnen omdat dan het broedseizoen begint.”

Van Beersum heeft dit Groenplan ook gezien. „Ik heb meteen weer contact gezocht om te laten weten dat ik het er niet mee eens ben. Daar heb ik nooit antwoord op gekregen, dus schrik ik nu wel van zo’n aankondiging.”

Strak aan het asfalt

Hij is vooral tegen de plannen omdat hij denkt dat de gemeente er niet goed over heeft nagedacht. „Zo wordt er gesproken over een berk waar het eigenlijk om een grauwe abeel gaat. En enkele bomen die wel mogen blijven staan komen strak aan het asfalt te liggen. Je hoeft geen expert te zijn om na te gaan dat dit problemen oplevert.”

Een andere bewoonsterheeft maandagochtend overleg gehad met de gemeente. Het resultaat is dat twee van de vijf bomen nu toch niet gekapt worden en een derde uitstel heeft gekregen. De bewoners en gemeente beloven contact te houden over andere situaties in de straat. Ook Van Beersum is blij met de geste van de gemeente. „Uiteindelijk gaan de plannen toch wel door, maar dit klinkt in ieder geval een stuk positiever.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.