Twee bedrijven zijn deze week slachtoffer geworden van diefstal op het industrieterrein Noord in Meppel. Bij de waterzuiveringsinstallatie van Waterschap Drents Overijsselse Delta is voor 75.000 euro aan gereedschap gestolen.

Volgens woordvoerder Herald van Gerner gaat vooral om elektrisch gereedschap dat is meegenomen uit de werkplaats. Het andere bedrijf, Sortas Recycling, mist na de inbraak twee bliksemgeleiders. De bedrijven zijn gevestigd aan de Hesselterlandweg en de Eekhorstweg en grenzen aan elkaar. In de nacht van maandag op dinsdag werd er ingebroken.

„Boormachines, slijptollen, lasapparaten en een dure spindledriver”, somt Van Gerner een paar gestolen apparaten op. Het gereedschap wordt door de medewerkers voornamelijk gebruikt om bepaalde afsluitingen open en dicht te doen. „We werken met veel bassins. Om water van en naar bassins te krijgen, werken we met afsluitingen. En die moeten soms open of dicht. Dat is met de hand zwaar werk, daarom werken we met spindledrivers.”

Naast de gestolen goederen, is ook het terrein flink toegetakeld. Om toegang tot het terrein te verkrijgen, is op een plek het hekwerk en het schrikdraad opengeknipt. Ook is de deur van de werkplaats geforceerd.

Bliksemgeleiders bij recyclingbedrijf

De milieustraat komt er in dat opzicht beter vanaf. De twee bliksemgeleiders zijn waarschijnlijk gestolen voor het koper, denkt René van Gils, milieustraatmanager. Daarnaast heeft de inbreker een hek vernield om het terrein binnen te komen en is er een deur ingetrapt om in een gebouwtje te komen. Uit dat gebouw is vervolgens niets meegenomen. „Die man heeft daar wat lopen snuffelen in containers, waar waardeloos materiaal in zit. Daarom dachten we eerst dat er niets was meegenomen, totdat we de bliksemgeleiders misten.”

De dief is echter niet op de camerabeelden te zien. Sortas heeft, net als het waterschap, aangifte gedaan. Van Gerner zegt dat er wel vaker wordt ingebroken bij rioolwaterzuiveringsinstallaties. Zo is er het afgelopen jaar op de locatie in Beilen en Zwolle ook ingebroken. Ook daar ging het voornamelijk om elektrisch gereedschap.

De politie meldt in een bericht dat er ook is ingebroken bij een schildersbedrijf. Lensen Schilder & Glasservice, dat vlak bij de andere bedrijven is gevestigd, zegt desgevraagd dat de vermeende inbreker enkel over de containers op het terrein is geklommen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe