Het oude gemeentehuis van Gasselte in Gasselternijveen

Twee investeerders tonen op de valreep interesse in het oude gemeentehuis Gasselternijveen. Mogelijk verkoop voor huisvesting ouderen

Het oude gemeentehuis van Gasselte in Gasselternijveen Foto: Harry Tielman

Na twee jaar lang trekken en sleuren lijkt er dan toch een bestemming te komen voor het oude gemeentehuis van Gasselternijveen. Dorpscoöperatie De Brug heeft onlangs twee investeerders gevonden die realistische plannen hebben voor het rijksmonument.

Het monumentale gebouw aan de Vaart in Gasselternijveen staat al tijden leeg en verpauperd enorm. De gemeente Aa en Hunze kocht het pand twee jaar geleden voor 120.000 euro. Met als doel: binnen twee jaar moet er een goede bestemming voor gevonden worden.

Die ‘deadline’ verloopt formeel op 1 februari. Dorpscoöperatie De Brug heeft zich de afgelopen twee jaar veelvuldig gebogen over de toekomst van het pand, vertelt Henk Nieboer namens de coöperatie. Eind vorig jaar kwamen hij en medebestuursleden in gesprek met twee investeerders die serieuze interesse toonden.

En wel dusdanig serieus dat deze week een brief is gestuurd aan de gemeente Aa en Hunze. Daarin staat het advies om het voormalige rijksmonument onder strikte voorwaarden te verkopen aan een van die twee investeerders.

Beide beleggers serieus

Een van die voorwaarden is dat er ouderen worden gehuisvest in het oude gemeentehuis. ,,Dat kan met ouderenwoningen”, aldus Nieboer. In de brief staat dat De Brug voorkeur heeft voor een van de investeerders, maar volgens Nieboer is dat geen ‘heel hard gegeven’. ,,De andere partij is ook zeer serieus en willen wij zeker niet wegvlakken.”

Die investeerder is van plan om zes sociale ouderenwoningen te bouwen van 75 vierkante meter per unit. De andere belegger - een investeerder uit Aa en Hunze - wil ook dergelijke woningen in het oude gemeentehuis. Maar ook de omliggende grond bebouwen en het monumentale pand volledig restaureren.

Dat is overigens wel nodig. Zo is uit een onderzoek van een architectenbureau gebleken dat het achterste deel van het monumentale pand slooprijp is.

De kans dat het rijksmonument – dat dienst deed als gemeentehuis van de voormalige gemeente Gasselte – een nieuwe functie krijgt, is in een klap een stuk groter geworden, vertelt wethouder Henk Heijerman. Hij is dan ook in zijn nopjes met het harde werk van De Brug. ,,Er is weer perspectief en de kans dat het licht weer gaat branden.”

Mogelijk toch op vrije markt

Zijn inschatting is dat de twee investeerders serieuze kandidaten zijn die ook bij machte zijn om hun plannen te realiseren. ,,Het college zal zich na een ambtelijk advies uitspreken wat wij van de plannen vinden.” Heijerman houdt wel een slag om de arm. Het is volgens hem ook nog steeds mogelijk dat Aa en Hunze het pand weer op de vrije markt zet. ,,Ik ben oprecht blij dat er ontwikkelingen zijn. En het is een compliment voor de dorpscoöperatie dat zij zich er zo hard voor hebben gemaakt.”

Nieboer zegt dat er de afgelopen twee jaar inderdaad wat werk is verzet om een en ander voor elkaar te boksen. Dat ging met horten en stoten: een plan voor een zorghotel sneuvelde bijvoorbeeld voortijdig. Ook andere zorgpartijen haakten af. Afgelopen jaar is dan in een ultieme poging gepoogd om het pand te verhuren, maar vlak voor de kerst bleek dat er vrijwel geen interesse was voor deze optie.

,,Ook zijn er gesprekken met Buurtzorg Nederland die mogelijk wat zou willen bij de kerk die vlakbij staat”, vertelt Nieboer over de verdere ontwikkelingen in het dorp. In de brief van De Brug staat daar ook summier wat over in: Buurtzorg Nederland ziet kansen voor een ‘wooncomplex waar passende zorg op menselijke maat wordt geboden’.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu