Twee jaar cel geëist voor autodiefstal in Westerbork en gijzeling in Leeuwarden

Foto: Archief Jaspar Moulijn

Twee jaar cel, waarvan acht maanden voorwaardelijk; die straf eiste de officier van justitie dinsdag tegen een 37-jarige man uit Leeuwarden.

Hij stal op 28 oktober vorig jaar een auto, die met draaiende motor bij een garage in Westerbork stond. Een monteur, probeerde in te grijpen, maar hij kwam op de motorkap terecht en werd meegesleurd. Een stukje verderop smakte hij tegen het asfalt.

De Fries bood in de rechtszaal in Assen zijn excuses aan de monteur aan. ,,Het ging me niet om u. Ik moest een auto hebben om naar Leeuwarden te kunnen”, legde hij uit. Hij vertelde dat hij via een getuigenbeschermingsprogramma door justitie in Orvelte was ondergebracht, omdat hij in zijn woonplaats werd achtervolgd door leden van motorclub No Surrender.

Geen geld meer voor een taxi

Zijn vriendin zat nog wel in Leeuwarden en die moest daar ook weg, vond hij. Zaterdag 28 oktober wilde hij haar ophalen, maar hij had zelf alleen een fiets en geen geld meer voor een taxi. Daarom stal hij de auto. Op dezelfde dag stal hij benzine in Emmen en kentekenplaten in Hardegarijp.

Op 3 november was hij in Leeuwarden bij zijn vriendin. Tijdens een autorit kregen ze ruzie. Nadat zij uitstapte, eiste hij dat ze weer instapte en dwong hij haar hardhandig terug te gaan de auto in. Meerdere omstanders die het zagen gebeuren, schrokken zo van de agressie dat ze 112 belden. Volgens de officier van justitie was sprake van vrijheidsberoving.

Getuigenbeschermingsprogramma

Ook bedreigde hij dezelfde dag een kennis in Leeuwarden met de dood. Nadat de man later die dag werd opgepakt, gooide justitie hem uit het getuigenbeschermingsprogramma.

De Leeuwarder was erg boos in de rechtszaal. Hij beweerde dat hij alles met de beste bedoelingen had gedaan om zijn vriendin te helpen en voelde zich onbegrepen. De relatie is uit.

Op 27 maart doet de rechtbank uitspraak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe