Twee kraanvogelkuikens Fochteloërveen dood (onder meer door toekijkende recreanten)

Recreanten zijn deels de oorzaak van het sterven van de kraanvogels. Foto: Herman Feenstra

Deze maand zijn twee kraanvogelkuikens doodgegaan langs de Fochteloërveenweg. De kuikens stierven terwijl ze hun ouders probeerden te volgen. Dit lukte niet door faunaschermen, druk autoverkeer en toekijkende recreanten.

Dat meldt Natuurmonumenten. Kraanvogelspecialist Herman Feenstra zag dat de kuikens niet bij hun ouders konden komen. ,,Zowel ouders als kuikens waren in paniek. Ze kregen niet de kans veilig over te steken’’, zegt Feenstra die er kapot van is. ,,De jongen zijn waarschijnlijk door onderkoeling, stress en honger omgekomen.” In totaal lopen er acht broedparen rond in het Fochteloërveen, zegt Alje Zandt van Natuurmonumenten.

Uitstappende mensen

Bij de dood van de kuikens spelen meerdere factoren, zeggen de natuurbeschermers. Zo zijn de faunaschermen langs de weg een hindernis voor de kraanvogel-jongen. De doorlopende stroom aan auto’s van sluipverkeer en recreanten zijn een andere factor. Ook zorgen uitstappende mensen, die de vogels willen bekijken, voor verstoring. Dit levert te veel stress op bij de vogels.

loading

Dodenweg voor dieren

De Fochteloërveenweg tussen Appelscha en Veenhuizen steekt dwars door Natura 2000-gebied, en spant de kroon vanwege de toegenomen verkeersdruk. Het is een ware dodenweg voor zeldzame diersoorten, meldde Feenstra al eerder.

In het najaar van 2016 werden tijdens de najaarstrek duizenden kikkers en tientallen salamanders doodgereden. Ook vogels zijn regelmatig het slachtoffer. ,,De dood van de twee kraanvogelkuikens drukt ons weer keihard met de neus op de feiten’’, vertelt Enit Scholtens van Natuurmonumenten. ,,De weg vormt een onneembare barrière voor veel dieren in het Fochteloërveen. Het wordt tijd dat er nu echt een goede oplossing voor de weg komt.”

loading

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe