Twee zogende dassen doodgereden in Wapse

Aan de Ten Darperweg in Wapse zijn, op nog geen kilometer afstand van elkaar, twee zogende vrouwtjes dassen doodgereden. Lysander van Oossanen, boswachter bij Staatsbosbeheer Nationaal Park Drents-Friese Wold, vond de dieren dinsdagochtend. „Twee burchten met jongen om zeep. Heel cru.”

Helaas zijn dit soort aanrijdingen bijna niet te voorkomen. Boswachter van Oossanen: „De populatie dassen groeit en dan groeit het aantal aanrijdingen helaas ook. Langzamer rijden in buitengebieden helpt, maar je spot deze dieren niet altijd in het donker.”

Om te voorkomen dat dassen oversteken, kan er langs de weg een dassentunnel met begeleidend raster geplaatst worden. „Op deze plek aan de Ten Darperweg is al een raster geplaatst. Ten tijde van de aanleg op de juiste plek. Maar door veranderingen in de omgeving, bijvoorbeeld door het telen van een ander gewas in het gebied, is het raster te kort geworden en besluiten de dassen er liever overheen of ernaast te lopen.”

In 2015 telde Drenthe zo’n tweehonderd bewoonde burchten. Het gemiddelde aantal dassen per burcht is ongeveer 2,5. Eind mei 2016 vindt er in Drenthe weer een dassentelling plaats.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.