Tweede Kamer debatteert over oliewinning Schoonebeek

De Tweede Kamer praat donderdagmiddag over de oliewinning in Schoonebeek. Het debat begint om 13 uur en is hier live te volgen.

De olieproductie in Schoonebeek ligt stil sinds vorig jaar een pijp bij Hardenberg lek raakte waardoor vervuild afvalwater op het land stroomde. De NAM heeft de pijpleiding gerepareerd en wil de oliewinning een dezer dagen hervatten. Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) heeft de NAM hier onlangs toestemming voor gegeven.

Dit was tegen het zere been van diverse Kamerleden, omdat minister Henk Kamp in maart nog toezegde dat de oliewinning stil zou blijven liggen tot hij een besluit zou nemen over wat er in de toekomst met het afvalwater dat erbij vrijkomt moet gebeuren. Dat afvalwater werd tot vorig jaar diep in de Twentse ondergrond geïnjecteerd. De NAM wil dat ook nu weer gaan doen. In Twente is daar veel protest tegen. De provincie Overijssel en diverse gemeenten hebben bezwaar aangetekend tegen de beslissing van het SodM om de NAM weer olie te laten winnen.

Het debat van vandaag werd aangevraagd door Kamerlid Agnes Mulder (CDA). Zij noemde het ‘onacceptabel’ dat de minister de NAM nu toch olie laat winnen. „Dit is precies wat we niet wilden”, zei Mulder eerder tegen Dagblad van het Noorden. „Het getuigt van fatsoen om zulke beslissingen eerst met de Kamer en met de regio te bespreken.”

Bekijk het live debat hier.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.