Tweede Kamer doet moreel beroep op NAM

Of de NAM nog even twee maanden extra wil wachten met het winnen van olie in Schoonebeek. Bij dat verzoek van Kamerlid Jan Vos (PvdA) sloot de Tweede Kamer zich donderdagmiddag van harte aan. De NAM denkt over het voorstel na.

De NAM kreeg onlangs toestemming van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) om de oliewinning bij Schoonebeek weer op te starten. De buis die afvalwater van Drenthe naar Twente vervoert en vorig jaar lek bleek te zijn, is op een goede manier gerepareerd, zo oordeelde de inspectiedienst.

De Tweede Kamer is daar niet blij mee. Er bestaan veel twijfels en onduidelijkheden over de oliewinning. Hoe giftig is dat afvalwater eigenlijk? En kan het injecteren van dat water diep in de Twentse bodem geen aardbevingen veroorzaken? En moeten we eigenlijk niet sowieso met olie stoppen en overstappen op duurzame energiebronnen? Volgens minister Henk Kamp (VVD) zijn de zorgen onterecht. Het afvalwater is niet gevaarlijk en de kans op aardbevingen is miniem, aldus de minister.

Omdat minister Kamp niet bereid is om de oliewinning nog langer uit te stellen, doet de Tweede Kamer een beroep op de NAM zelf. Wacht nog even, luidt de oproep, in ieder geval tot het eind van het jaar. Tegen die tijd is het onderzoek naar alternatieve manieren om van het afvalwater af te komen afgerond. De oliewinning ligt toch al veertien maanden stil, daar kunnen er toch nog wel twee bij, aldus de Kamerleden.

De NAM denkt over het voorstel na, laat woordvoerder Kirsten Smit weten. „We hebben de oproep ook gehoord. We gaan ons erover buigen.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.