Tweede Kamer wil straf voor baas van bijtende hond

Als een hond iemand heeft aangevallen, moet zijn eigenaar worden bestraft. Dit eist de Tweede Kamer na diverse heftige bijtincidenten, zoals deze week in Nieuw-Buinen.

Nu worden eigenaren amper aangepakt. Wel worden de beesten in beslag genomen of afgemaakt. De Kamer vindt dat echter niet genoeg. Naar aanleiding van het jongste incident, waarbij vier rottweilers een peuter aanvielen, willen de partijen dat minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie bekijkt of zwaardere straffen en striktere regels nodig zijn voor hondenbezitters.

Celstraf

Ze verschillen onderling wel van mening over de juiste aanpak. VVD en PVV willen dat gevangenisstraffen worden opgelegd aan eigenaren die door bewust of onbewust slecht handelen mensen in levensgevaar hebben gebracht. Dat doen ze door honden te belonen bij agressief gedrag, maar ook door ze makkelijk te laten ontsnappen of expres los te laten lopen. ,,Zo’n beest wordt dan een wapen”, zegt VVD’er Rudmer Heerema. ,,Mensen moet gaan nadenken hoe ze met hun vechthond omgaan. En als het ernstig misgaat, mag er best een celstraf volgen."

Volgens PVV-Kamerlid Dion Graus bestaan slechte honden niet. ,,Wél agressief gemaakte honden door slechte mensen, en die moet je keihard aanpakken." Hij denkt dan aan een levenslang verbod op het houden van dieren.

Omgangscursus

PvdA en SP zijn weer voorstander van een verplichte omgangscursus voor bazen van vechthonden. De Dierenbescherming heeft onlangs al gepleit voor deze maatregel, ook omdat veel vechthonden uiteindelijk in het asiel belanden. ,,Wij vinden een keurmerk voor hondenscholen verder een goed idee, dan weet iedereen waar-ie aan toe is," zegt Tjeerd van Dekken (PvdA).

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.