Tweede Kamerlid GroenLinks pleit voor sluiting vliegveld. 'Groningen Airport Eelde ga je met geen investering aan de praat krijgen'

Tweede Kamerlid Suzanne Kröger van GroenLinks.

De mijloenen euro’s die aandeelhouders in Groningen Airport Eelde steken, kunnen beter in goede treinverbindingen en betaalbare woningen in het groen worden geïnvesteerd. Dat stelt Tweede Kamerlid Suzanne Kröger van GroenLinks. Wat haar betreft is het verstandig het vliegveld definitief te sluiten.

‘Groningen Airport Eelde ga je met geen investering aan de praat krijgen’, stelt het Tweede Kamerlid in een persbericht. ‘Het is weggegooid geld, zo moeten we niet omgaan met publieke middelen. We kunnen het vliegveld beter sluiten en investeren in nieuwe- en verbeterde treinverbindingen met de rest van Nederland.’

Geld vanuit Den Haag

Overigens steekt het Rijk op dit moment geen geld in de luchthaven, dat doen de aandeelhouders, provincies Groningen en Drenthe, Tynaarlo. Stichting FB Oranjewoud is eveneens aandeelhouder, maar steekt geen geld in de luchthaven.

In 2017, toen Assen en Stad Groningen ook nog aandeelhouder waren, is gekozen voor een investeringsplan van 46 miljoen euro voor 10 jaar. In de eerste versie van het persbericht van Suzanne Kröger meldde ze nog dat de aandeelhouders jaarlijks 47 miljoen euro in Groningen Airport Eelde stoppen.

GroenLinks in Drenthe, collegepartij, zegt de eerder toegezegde steun niet te zullen intrekken. In een nieuw toekomstscenario voor de luchthaven blijken die eerdere miljoenen echter onvoldoende. De luchthaven zegt jaarlijks steun nodig te hebben van het Rijk en wil liefst ook onderdeel worden van de Schiphol Groep.

‘Ook Rotterdam kan sluiten’

De Tweede Kamerfractie van GroenLinks ziet niets in investeren in kleinere luchthavens. Ook Rotterdam kan wat de partij gesloten worden om woningen op die plek te bouwen.

GroenLinks wil dat het Rijk geld uitgeeft aan regio’s buiten de Randstad. Daarbij moet volgens Kröger niet alleen aan treinverbindingen worden gedacht. ‘Het 1500 hectare omvattende terrein van GAE biedt ook enorm veel kansen voor de bouw van veel betaalbare woningen in het groen met goede fietsverbindingen.’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe